The-Cider-House-michael-caine

The Cider House Rules (1999)

Multe nume grele în acest film tradus în română Legea pământului: regizorul Lasse Hallström remarcat prin clipurile formației ABBA, trece în cinematografie unde face What’s Eating Gilbert Grape (1993) și, după acest film, Chocolat (2000). Caine este unul din cei doi actori nominalizați la Oscar în fiecare decadă a perioadei 1960-2000 (celălalt fiind Jack Nicholson). În 2000, odată cu Oscarul pentru rol secundar din acest film, Michael Caine a fost ridicat de regina Elizabeth în rang de cavaler (CBE), ca recunoaștere a contribuției aduse cinematografiei britanice.

Un alt nume este John Irving, care a adaptat scenariul după romanul său din 1985, câștigând un premiu Oscar pentru aceasta. Câteva elemente autobiografice (tatăl natural lui Irving – un pilot doborât deasupra Burmei –  a supraviețuit) întăresc povestea care putea fi una coming-of-age, a maturizării lui Homer Wells (Tobey Maguire, aici înainte de Spiderman), dacă nu ar fi fost despre avort și, pe undeva, despre dragoste. Pentru că trei (dacă nu chiar patru) povești de dragoste împletesc acest film nominalizat la 7 Oscaruri: a doctorului Wilbur Larch (jucat foarte englezesc, adică reținut, de Caine) pentru orfanul Homer, a lui Homer pentru Candy (Charlize Theron), a lui Candy pentru Wally (Paul Rudd) și una din baraca negrilor, a lui Arthur (Delroy Lindo) pentru fiica sa Rose.

Această locație secundară (Cider House) care dă titlul filmului, după regulile scrise pe perete (pe care negrii nu știu să le citească) se transformă în povestea decisivă care îl întoarce pe Homer la destinul pregătit de tatăl său adoptiv, dr. Wilbur. Astfel că filmul se termină previzibil și, respectând tropii narativi ai poveștii de Hollywood, devine o ecranizare de succes, ca mai toate romanele lui John Irving.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s