Diamante neșlefuite (serial TV)

După ce frații săi îngroapă afacerea respectabilă a familiei în datorii imposibil de plătit, fiul rispitor evreu revine din Londra la Anvers (capitala diamantelor) pentru a le rezolva problemele. Rough Diamonds este un serial actual, inspirat dintr-o anchetă a procuraturii belgiene, care dezvăluie ramificațiile traficului de droguri din port.

Culmea că și filmul cu același titlu (în engleză e totuși Uncut Gems) este disponibil tot pe Netflix. Pe acela nu l-am văzut încă, dar serialul  mi s-a părut interesant prin perspectiva anti-eroului Noah. Acesta vine la un eveniment al familiei, observă situația dificilă în care a ajuns comerțul local cu diamante, pare copleșit de amintiri și începe să se implice, chiar dacă nu este genul de „tradiționalist”.

RoughDiamondsDeși are toate premizele unei telenovele, acest serial dramatic și dur creat de Rotem Shamir și Yuval Yefet, se joacă pe mai multe straturi cu atenția (tele)spectatorului. Chiar dacă inițial protagonistul Noah (interpretat de Kevin Janssens) distonează cu restul familiei fundamentaliste Wolfson, constatăm pe parcurs că nici el nu e chiar ușă de biserică. În jargonul telenovelistic, am putea să-l numim un show despre criminalitate și familie, care se întâmplă să aibă loc într-o comunitate iudaică (insulară).

Totuși, având ca subiect (sau fundal) o afacere specific evreiască, Diamante neșlefuite este și o experiență culturală. Valorile și restricțiile religioase, precum și obiceiurile comunității dictează fiecare acțiune care are loc în episoadele serialului.

Dinamica familiei (relația fiului înstrăinat Noah cu familia sa de evrei tradiționaliști, rolul specific al bărbaților și femeilor în comunitatea lor, ca și în afaceri, calendarul sărbătorilor și modul în care fiecare îl tratează pe nepotul Tommy) este modelată în mod explicit de contextul evreiesc hasidic al serialului și contribuie la a-l face mai interesant.

Într-un film această dinamică ar fi fost dificil de comprimat pe o singură rolă, dar lungimea serialului permite și detalii fine. Chiar dacă firul poveștii nu este întotdeauna ușor, nici mereu interesant de urmat, mi s-a părut că merită efortul, tocmai pentru aceste detalii ale vieții de familie.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.