High Water (serial, 2022)

Viitura, o mini-serie poloneză despre Wroclaw, recomandată de mine aici. Întâmplările de aici sunt inspirată dintr-un dezastru real: un val de inundaţii care au făcut ravagii în Europa Centrală prin 1997. Au murit peste 100 persoane din Germania și Polonia. Serialul a avut premiera la 5 octombrie, pe Netflix.

Sub amenințarea viiturii, autorităţile locale, la recomandarea tânărului Jakub Marczak, o cheamă și pe Jaśmina Tremer, o hidrologă care are un misterios trecut (comun cu Marczak), pentru a primi o a doua opinie despre inundațiile ce amenință oraşul. În aceeaşi perioadă, Andrzej Rębacz se întoarce în orăşelul său natal, Kęty, de lângă Wrocław.

Cei trei se vor intersecta în momenul în care interesele lor intră în conflict, iar Rębacz va ajunge conducătorul locuitorilor revoltaţi.  Mi s -a părut cu aduce mult cu Cernobîl, apropo de impostura „comisiilor” locale din țările slave – care mai mult neagă problemele, în loc să încerce să le rezolve.

Poate că în locul acestei mini-serii se putea face un documentar cu mai puține episoade. Ca film artistic… nu este chiar rău jucat și regizat, dar intrigile personajelor principale greu par autentice, și este puțin deranjant să constați cum doar femeile sunt puternice și capabile, în timp ce toți bărbații (poate cu excepția lui Andrzej) sunt ori figuranți, ori intriganți.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.