Ex machina (2015)

Unul din cele mai bune filme din 2015 – nominalizat la premiile Academiei Europene de Film, a concurat cu The Lobster în secțiunea cel mai bun scenariu. Chiar dacă nu a câștigat premiul, în domeniul său (science-fiction) rămâne un film de referință, care aduce în discuție un subiect important; mai mult, dovedește desuetitudinea testului Turing (vechi de 50 de ani) pentru androizii din viitorul apropiat (filmul este situat cu 10 minute în viitor, spune regizorul Alex Garland).

Vizionarea lui s-a legat perfect (pentru mine) cu The Imitation Game, un film istoric (deja) și biografic, care abia ce adusese în atenție personalitatea savantului Alan Turing. Probabil că acel film se datorează și reparației morale pe care regina Angliei o făcea în 2013, în memoria faimosului lor spărgător de coduri. Abia ce ridicase Benedict Cumberbatch subiectul la fileu, că vine alt englezoi să facă ping-pong cu el, analizându-i limitele – scenaristul Alex Garland (Halo, Dredd), aici la debutul său regizoral.

În fine, hârtia va reține premiul Oscar acordat lui Graham Moore pentru cel mai bun scenariu adaptat, ceea ce deschide o altă discuție: în vreme ce Academia Americană de film este capabilă să acorde un premiu – pentru a evidenția importanța unui film bine realizat, bine jucat, nimic senzațional însă – Academia Europeană nu reușește să pună în valoare (decât prin simpla nominalizare a lui Garland la secțiunea scenarii și a Aliciei Vikander la cea mai bună actriță) producția SF Ex Machina – considerând probabil că aceasta este misiunea premiilor BAFTA.

Un merit al acestei producții cinematografice este că demonstrează cât de simplu este (totuși) să faci un film. Un scenariu bun, un decor simplu, și aportul a trei actori aflați pe paliere diferite în carieră: în rolul lui Nathan – Oscar Isaac, nominalizat la Globul de Aur pentru performanța din Inside Llewyn Davis, Ava – senzuala Alicia Vikander, venită să confirme rolurile promițătoare din A Royal Affair și Anna Karenina (2012) și mai-tânărul irlandez Domhnall Gleeson, evoluând de la supporting roles în Harry Potter, aici la un rol important – cel al lui Caleb (nici Abel, nici Cain). De menționat și al patrulea personaj (android) interpretat de balerina Sonoya Mizuno.

– va continua cu spoiler –

12 comentarii la &8222;Ex machina (2015)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.