Decision to Leave (2022)

Similar cu filmul său The Handmaiden, unde reia un roman occidental (Din vârful degetelor de Sarah Waters) transpunând întâmplările din carte în alt timp și în altă lume, neo-noir-ul romantic Decizia de a pleca face o serie de aluzii la Verigo-ul lui Hitchcock, filmul favorit al regizorului Park Chan-wook.

Dar asta nu înseamnă că s-a inspirat din ele, ci le-a folosit doar ca punct de pornire pentru a crea ceva absolut original, în tușă proprie. Regizorul corean ajunge la Fingersmith datorită unui amic de-al său prieten cu autoarea, care îi recomandă cartea pentru a înțelege saphismul. Cât despre filmul care a luat la Cannes 2022 premiul pentru regie, începe destul de abrupt, ca un policier clasic.

dec3

Un corp este găsit la baza unei stânci, după ce a căzut de la mare înălțime. Întrebarea anchetatorilor este dacă bărbatul a căzut singur sau l-a împins cineva. Victima avea 60 de ani și era un alpinist pasionat. Soția bărbatului este o imigrantă chinezoaică, mult mai tânără ca el, pe nume Seo-rae (Tang Wei).

Cum ea nu pare deosebit de șocată de moartea soțului ei, pare imediat suspectă, așa că este adusă la interogatoriu. De unde începe să curgă magia filmului, iar timpul se oprește, la fel ca și sinopsisul pe care-l întrerup aici, ca să nu vă iau din plăcerea vizionării. Pelicula este mult mai subtilă, mai fin dozată față de precedentele văzute de mine, dar am recunoscut același senzualism vibrant, preferința pentru ploturi ornamentate.

Doar reputația lui Park Chan-wook de artist care șochează nu se păstrează, aceasta fiind înlocuită de interesul regizorului coreean pentru impulsurile private ale dorinței. Pasiunea și emoția intensă sunt încă forțe animatoare ale operei sale, însoțite de un simț al stilului inegalabil. Decizia de a pleca sondează misterele comportamentului uman și capacitatea noastră de a (ne) înșela.

Publicitate

Un comentariu la &8222;Decision to Leave (2022)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.