Autism in love. A lesson from outside.

Probabil că rădăcina tuturor lucrurilor frumoase și importante din viața noastră este de fapt, foarte simplă. Poate că, la origini, acolo unde toate lucrurile încep, este o formă de simplitate care nouă, acum, ni se pare naivă. La fel de naiv cum ni s-ar părea, de exemplu, o formulă pe care cineva ne-ar spune-o pentru a fi cu cineva într-o relație. O formulă simplă de genul Relationship = L+P+2T. Adică merită să ai o relație cu cineva dacă formula 25% Looks + 25% Personality + 50% how they Treat you îți dă un scor bun. Unde how they treat you contează întotdeauna mai mult.

Asta o spune un autist. O persoană care, prin definiție, este incapabilă sau, în orice caz are dificultăți semnificative de a se integra social, de a lega și păstra legături afective cu oamenii, de a comunica și de a se exprima abstract. Și despre un astfel de om noi ceilalți, normalii, spunem că are autism, că are o formă de ASD (autism spectrum disorder), că e bolnav.

Autism in love este un documentar care, după ce o să  îl vedeți, o să vă pună în mari și grele dificultăți. De exemplu o să vă întrebați câți oameni și de câte ori v-au pus inima pe tavă și v-au destăinuit, așa cum face Lindsay-autista-din-film, că ”..știi, un motiv pentru care îmi place să port bijuterii masive este că mi se pare că îmi oferă un fel de protecție, că funcționează ca un fel de scut pentru mine, că mă apără astfel de  ceilalți, că mă face mai puțin vulnerabilă”.

Oamenii ăștia ”bolnavi” sunt cei care spun, privind drept în cameră că ”…mi-am dat seama destul de repede că modul în care eu ar trebui să mă percep pe mine însumi e ca și cum m-aș privi din afară, din afara lumii… și este radical diferit de modul în care eu mă percep cu adevărat pe mine, din propria mea lume. Și de aceea este foarte dificil pentru mine să ajung să mă accept pe mine însămi. Așa că am învățat doar cum să fiu o actriță bună”.

La finalul acestei declarații, care nouă, oamenilor normali ne ridică părul pe ceafă și ne face să ne simțim ca niște vite, Lindsay zâmbește ușor încurcată și ridică din umeri. E mai mult aici spus de un om cu ASD decât am auzit eu de la zeci de oameni normali până acum.

Autism in love mai este, din punctul nostru de vedere, al oamenilor normali, un oximoron. Este o ”gheață fierbinte”, o contradicție în termeni. O absurditate. Căci cum ai putea măcar să vorbești despre dragoste în cazul unor oameni a căror principală ”dezordine” este chiar incapacitatea de a intra și păstra o relație socială cu oamenii..? Fuck logic! Uite că se poate! Uite că oamenii ăștia ”dezordonați” și cu ”probleme”, își trăiesc viața împreună, cu eforturi, cu disperare, căutând de fiecare dată calea de comunicare, de fiecare dată una nouă, în fiecare zi, de parca în fiecare zi și-ar începe propria relație de la zero.

Atunci când Stephen a văzut-o pe Gita a știut că se va căsători cu ea. Știe perfect data în care s-au cunoscut: acum 23 de ani pe 7 februarie 1993. Era o zi de duminică. Sunt, pentru Stephen, adevăruri fundamentale, la fel ca legile gravitației și tabla înmulțirii. Îl privește pe reporter zâmbind. ”Cum de știi când ești îndrăgostit de cineva?” întreabă reporterul. ”Nu știu”, spune Stephen imediat. Dar apoi zâmbește și privește în stânga pe geam. Știe dar nu ne-o poate spune. Poate pentru că noi n-am înțelege. Să vedeți scena dialogului dintre ei, de la spital. E dincolo de real. Deși nu poate fi mai reală de atât.

Nici Dave, pe de altă parte, nu știe ce e dragostea. Nu o poate defini deși e om de știință. Dragostea, spune el, e mai mult ca o forță. Ar fi bine să o putem defini ca pe o particulă subatomică însă, totuși, parcă e mai mult ca o forță. Ca în fizică, știți..? O forță de atracție.

În final o să vedeți poveștile reale ale unor oameni care, pentru că nu știu cum să iubească ca noi, restul, o fac la superlativ. Sau nu o fac deloc.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.