Cât ține amorul?

În loc de răspuns, pe care cred că fiecare îl știe mai bine mai bine (din punctul meu de vedere, ține atât cât durează 🙂 sentimentele), spun doar că am urmărit L’amour dure trois ans (regizat chiar de Beigbeder) fascinat cum dintr-un roman comercial și oarecum cinic, poate ieși o comedie romantică.

Așadar pe hârtie, dragostea durează (doar) trei ani. Rețeta romanului de sfârșit al unor căsnicii și în același timp, de început al unor alte relații, se compune din umor negru (cam jumătate), în jur de o treime romantism, iar restul, lamentări livrești. Treaba se schimbă oarecum trasă pe peliculă, iar ca să pricepem de ce, procesul de creație este developat: după viață vine literatura, încercând să-i prindă sensul în maxime, pentru ca apoi filmul să capteze eșecul acestei încercări.

l-amour-dure-trois-ans-8.jpgPersonajul principal, Marc Marronnier (interpretat de Gaspard Proust) nu vede deloc viața în roz: sentimentalismul îi este obturat de lamentări pseudo-filozofice, pentru ca în final să se agațe în cerc, încercând să reconstruiască prin scris(ori de dragoste) ceea ce tot prin scris dărâmase. Ca și cum acesta ar fi mesajul pentru cinefili: scrisul poate deconstrui, și doar cinema-ul, în deplina sa neutralitate, e capabil să capteze viața așa cum e, cu dus și-ntors.

Poate că aici e una din calitățile filmului (unul pe care altfel îl uiți ușor, asemenea cărții, pentru că nu te convinge suficient), fluent ca o reclamă – dar asta nu te împiedică să-l consumi. Pe toată durata sa, referințele te țin atent: fie că e vorba de Pascal Bruckner cu care începe, sau Marc Levy, apoi Cioran și în final Alain Finkielkraut, într-o încercare de documentar. O altă calitate e jocul Louisei Bourgoin, al cărei personaj – Alice – face plauzibil tot filmul, validând inclusiv personajul maron al lui MarcDe week-end, în cuplu 🙂

 

Un comentariu la &8222;Cât ține amorul?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.