The Broken Circle Breakdown (2012)

The broken circle breakdown – Paradisul spulberat sau Alabama Monroe – este un film belgian nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, regizat de Felix van Groeningen. Îi are ca protagoniști pe Didier – un artist înalt, romantic, ateu (interpretat de Johan Heldenbergh) și pe Elise, o blondă excentrică (o să-i țineți minte tatuajele, cât despre numele Veerle Baetens – nu știu) care se îndrăgostește la prima vedere de el.

Personajul principal este însă muzica filmului, care însoțește viața celor doi pe o perioadă de șapte ani, încă de când s-au cunoscut. Didier are o trupă de folk bluegrass – 6 instrumente cu coarde – iar Elise este la început fascinată de pasiunea lui, pe care apoi o îmbrățișează cu sensibilitate.

alabama– De ce cânți la banjo? îl întreabă pe muzician.

– Sunt prea prost ca să cânt la chitară, îi răspunde Didier, și prea tâmpit să cânt la mandolină.

– Banjo are un fel de mârâit ce-mi amintește de punk-rock.

– Tu cum de ai atâtea tatuaje? întreabă și el.

Elise râde și pleacă la prima oră cu camioneta lui, ca să revină la amiază cu un sticker pe capotă:

– Bună cowboy! Văzând că nu vrei un tatuaj….

Cam atât am ales să dezvălui din film, despre amintirile celor doi, descoperite prin flash-back-uri.

BrokenCircle_630Și despre muzica blue-grass, născută la poalele munților Apalași de câțiva – săraci – vânători de avere.  Spaniolul avea o chitară, italianul o mandolină, evreul o vioară și africanul o banjara – din care se trage banjo-ul.

Ca să uite de foame și de mizerie încep să cânte despre visele lor…

Cam atât deocamdată, vă las în compania muzicii. Aștept comentariile dacă-l vedeți!

Hint: ok, muzica este personaj principal, dar atentie, filmul nu-i unul săltăreț sau ceva de genul! Să nu ziceți că nu v-am spus…