Metronom (2022)

Un film românesc a cărui lansare în cinematografe, în noiembrie anul trecut, a trecut aproape neobservată, umbrită de atenția acordată unor subproducții precum Mirciulică sau Teambuilding – lansate însă de vloggeri cu public gata format în internetul RO. Acestea fiind zise, ai crede că Metronom, un film în genul Liceenilor, poate mai puțin ideologizat sau clișeizat, ar trebui să-și găsească publicul său, nostalgic după tinerețea petrecută de voie / de nevoie în comunism.

afisȘi totuși, în prima parte nu am înțeles mare lucru din el, exceptând poate omagiul adus emisiunii Metronom a lui Cornel Chiriac. Doar faptul că regizorul Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie la secțiunea „Un Certain Regard” de la Festivalul de la Cannes în 2022 m-a ținut prins în fotoliu, altfel aș fi abandonat vizionarea. Regizorul pare că intră atât de bine în atmosferă, poveste, că devine și el plicticos precum decorul.

Bine, recunosc că nu mai am răbdarea de altădată la filme. Dacă nu mă „prinde” din start ceva – subiectul, imaginea, actorii – timpul meu e prețios. Scena de amor, de exemplu. Cred că astea erau cele mai apreciate din filmele românești, cumva. Era greu să le ții în zona softporn din cauza cenzurii, probabil că era dificil și să-i faci pe actori să le joace, remember pudibonderia generală? Acuma restricțiile astea nu mai sunt.

Și totuși scena, care începe pe o piesă și se termină pe alta, se-ntrerupe brusc, post coitum omne animalium triste est. Fondul muzical confirmă că, oricât de săracă a fost în decoruri și întâmplări acea perioadă, ea rămâne plină de amintiri. Cu toate că în prima sa jumătate m-a plictisit teribil (primele 45 de minute au fost un chin), de prin min 48 filmul îți recompensează cumva răbdarea acordată expozeului (prea) lung.

Pentru spectatorul român, se putea începe direct de aici – sau hai din minutul 40, scena chefului în apartament și a scrisorii. Deci e clar că nu pentru el au fost filmate aceste 40 de minute altfel, un film cu adolescenți îndrăgostiți, chiar și în perioada comunistă, trebuia să aiba alt ritm. – în curs de editare –

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.