Goya`s Ghosts (2006)

După ce vezi un film de-al lui Miloš Forman, ai senzația că ai vrea să-i urmărești toată cinematografia. Că e vorba de celebrele Amadeus, Zbor deasupra unui cuib de cuci sau Balul pompierilor (ultimul film din perioada sa cehoslovacă, și primul color), satira socială a regizorului american care l-a cunoscut pe Vaclav Havel a continuat în aceeași notă subtilă, după naturalizarea sa în 1977.

g1În prima sa perioadă americană, a stat în hotelul Chelsea din New York , unde mai locuiau celebrii Janis Joplin și Leonard Cohen. Fantomele lui Goya (2006) este, cu excepția unui cadru istoric liber interpretat, bazat pe un scenariu de ficțiune, scris de regizor împreună cu  Jean-Claude Carrière. Ines Bilbatúa și fratele Lorenzo nu au existat, probabil, vreodată, deși faptele par cât se poate de veridice în context istoric. Această împresie se datorează faptului că filmul beneficiază de o distribuție de excepție, cu: Natalie Portman, Javier Bardem și Stellan Skarsgård în rolurile principale. Genul filmului este o combinație între biografie (a celebrului spaniol Goya, pictor al curții regale) și dramă istorică. Totuși, nu este unul despre viața lui Francisco  de Goya, pictorul și creatorul spaniol de gravuri fiind doar martorul unei perioade istorice crâncene, încercând să facă atât bine cât poate face un simplu personaj, fie el și unul istoric, atunci când răul, ce pare în acele zile atotputernic, își arată colții.

g3În acest rol, interpretarea lui Stellan Skarsgaard este demnă de renumele unui actor european, garant al cinema-ului de calitate. Javier Bardem, în schimb, realizează un negativ memorabil, întruchipând un personaj odios, un veritabil cameleon care va enerva orice spectator. Remarcabilă și Natalie Portman, ca în majoritatea filmelelor în care a jucat până acum, deși nu cred că v-o puteați închipui într-un astfel de rol.

În rolul Ines Bilbatúa din „Goya’s Ghost”, ea strălucește chiar și în cele mai grele situații prin care trece personajul său. Cei trei mari actori dau viață unei povești altfel dureroase, greu de imaginat. Poate nu va fi cel mai valoros film al lui Miloš Forman pe care l-ați văzut, dar este cu siguranță unul care merită vizionat. În special scena cu maimuța este magistrală.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.