The Menu (2022)

Ironia supremă a filmelor cu bucătari – care sunt de atâția ani buni în trend că aproape ne plictiseau deja – Meniul beneficiază de intrepretarea genială a lui Ralph Fiennes si cea excelentă (care se dezvăluie pe parcurs) a Anyei Taylor Joy – o știți din rolul jucat în The Queen’s Gambit, pentru care a luat un Glob de aur în pandemie.

Regizat de Mark Mylod ( cunoscut pentru Entourage, The Affair sau Minority Report), acest thriller original ne ține în suspans trecând de la calm la intens, într-un adevărat carusel de emotii. Scenariul a fost scris de Seth Reiss și Will Tracy, bazat pe o poveste originală creată de Will Tracy. De remarcată că ultra-bogații au devenit personajele preferate ale filmelor din ultima vreme.

Anul trecut, Ruben Östlund aduna o pleiadă eterogenă de vedete, bogați clasici (apărători ai democrației) și burghezi de tip nou (euro-estic) pe un iaht de lux, ca să-i vedem cum vomită în „Triunghiul tristeții”. Apoi, pe final de an, Rian Johnson plasa altă grămadă de bogoței pe o insulă privată grecească, pentru a ne întreba care dintre ei este ucigașul în „Glass Onion: A Knives Out Mystery” (recenzie în curs).

Spre deosebire de filmele amintite mai sus, avem satirizat aici un foarte specific gen de elitism, cu descrierea sălbatic exagerată a lumii mâncării gourmet. Iar retrasa insulă Hawthorne este locul în care frații macho-tech (care ocupă o masă a invitaților), jurnaliștii snobi (altă masă), celebritățile răvășite și gurmanzii auto-proclamați sunt suficient de încrezuți încât să creadă că sunt la un nivel de conesseurs apropiat de însuși maestrul bucătar (chief).

Pregătirea a ceea ce se întâmplă la acest restaurant indecent de scump este cea mai intrigantă parte a filmului, a cării ironie trece spre bătaie de joc delicios de rapid; noroc că „Meniul” este doarte rafinat din punct de vedere tehnic, altfel s-ar fi putut să vă simțiți puțin înfometați la finalul mesei.  La final, puțin spoiler: o serie de personaje așteapăt să se îmbarce într-un feribot pentru o călătorie rapidă.

Cinele bucătarului Slowik (Ralph Fiennes) sunt legendare și exorbitante, la prețul de 1.250 USD de persoană. Cee, mâncăm un Rolex? glumește Margot (Anya Taylor-Joy), cel mai puțin impresionat personaj, așteaptând sosirea feribotului. Partenerul său Tyler (Nicholas Hoult), se consideră un cunoscător și visează de multă vremela această seară. Cuplul arată grozav împreună, dar în relația lor e ceva mai mult decât pare inițial, asta în special datorită Annei Taylor-Joy, care vine cu un amestec plin de scepticism și sex-appeal.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.