Lung-metrajul de debut al regizorului Louda Ben Salah-Cazanas este un film de festival (a strâns câteva premii și nominalizări în acest an), care se bucură de personaje neconforme și un plot simplu, cu o cinematografie îndrăzneață.
Spectatorul are parte de 80 de minute agreabile în timp ce urmărește periplul romancierului aspirant Labidi (Aurélien Gabrielli), un diletant care jonglează cu diverse joburi pentru a se întreține (chit că e și o nuanță de procrastinare acolo) până la publicarea romanului său. Atenție, urmează SPOILER!
Labidi se îndrăgostește de o studentă enigmatică, Elisa (Louise Chevillotte), dar în curând rămâne fără bani (nu că ar fi avut vreodată). Povestea arată poziția precară a tineretului urban de astăzi și visele complicate din mediul lor social, ambalată într-un lungmetraj fermecător și romantic. În timp ce duce mâncare prin Deliveroo (un soi de Glovo), Labidi ajunge la ușa unui amic iar acesta îl întreabă, surprins, de cât timp face asta.
Răspunsul protagonistului este unul ipocrit, cum că e ceva recent, încearcă să intre în pielea personajului său. Spre final, după câteva schimbări de decor, Labidi este învins de senzația că nu mai aparțiune vreunui loc, sau unei categorii sociale. Aceste referințe sociologice semnificative ca și alte nuanțe mai mici, subtile, ce oferă o notă de adevăr poveștii, sunt îmbinate de regizor într-o poveste foarte simplă – o dramă romantică nuanțată de comedie.
Maturizarea (coming-of-age) este o temă clasică și adesea reluată, dar tocmai în acest domeniu nepretențios Louda Ben Salah-Cazanas își dezvăluie sensibilitatea și subtilitatea, reușind să smulgă zâmbete dar și să emoționeze publicul cu eforturile depuse și eșecurile pe care le experimentează personajul său, și asta fără să dramatizeze sau să se abată vreodată de la intenția de a ridica o oglindă în fața societății.
Un comentariu la &8222;Le monde après nous (2021)&8221;