Andor (serial SW, 2002)

Nu vă faceți că nu știți ce e un serial SW! SW, nu SF. E vorba de un serial din universul Star Wars, după ce a fost vândut, cu tot cu Lucas Film, către Disney. Cu cinci ani înainte de evenimentele din Rogue One, Andor este regizat de Tony Gilroy. Așa apar 12 episoade de 40-50 de minute, difuzate pe Disney+Sunt trei seriale contemporane pe care le urmăresc, și le consider cele mai importante, în această ordine:

Lupta perfectă (The Good Fight) difuzat de Paramount+, noul The Lord of the Rings: The Rings of Power de pe Amazon Prime Video și House of the Dragon (era să zic Game of Dragons) de pe HBO. Printre ele, apar derivate ca Andor, din care până acum au fost difuzate pe Disney+ cinci episoade (următoarele trei urmând să apară până la sfârșitul lui octombrie, și încă 4 în noiembrie).

După ce i-a luat la rînd pe Luke, Obi-Wan sau Han Solo, iată că Disney s-a aplecat de ceva timp și asupra personajelor secundare care au apărut în trilogiile Star Wars doar trecând printr-un cadru dintr-un bar intergalactic, cum era Bobba Fett. Eroul din noua serie de pe Disney+ este, asemeni Mandalorianului, un personaj marginal, ce trăiește de azi pe mâine de pe urma pieselor de schimb pentru navele spațiale.

Fugărit de agenții de securitate ai Imperiului Galactic, Cassian Andor este recrutat de un reprezentant al Alianței Rebelilor, ca să facă echipă cu partizanii care plănuiesc lovitura de proporții destabilizatoare a unei zone importante a Imperiului. Cam asta ar fi introducerea sumară în acest prequel al Rogue One – aventură care, la rândul său, a fost strecurată de Disney între evenimentele din Răzbunarea Sith și cele din O nouă speranță.

„Cum a primit Cassian Andor o serie dedicată doar lui poate fi un mister, nu o problemă în sine – pînă la urmă, substanța poveștilor nu ține doar de conducătorii de oști rămași în istorie, ci și de combatanții anonimi care luptă undeva în afara privirii cronicarului, fiecare cu povestea vieții sale, posibil, la fel de ofertantă ca și cea a comandanților lor. Un asemenea demers ar fi justificat, însă”  – după cum afirmă Grig Bute în Cațavencii – „dacă Disney ar explora universul creat de Lucas dintr-o altă perspectivă, mai inteligentă, cu elemente noi și interesante care să adauge substanță lumii starwarsiene”.

Chiar dacă Andor încearcă, în premieră, prin detalierea relațiilor dintre membri, o privire de insider în ierarhia militară a aparatului represiv al Imperiului, în organizația disidenților sistemului infiltrați în diverse puncte-cheie sau în anturajul unei celule din Rezistența rebelilor, e mult prea puțin față de așteptările create de un titlu atît de mare ca Star Wars.

„Nu contează doar ce, dar și cum și pe cine arăți: eroul titular, un contrabandist mărunt capabil de crimă fără remușcare, transformat brusc, aproape fără voia lui, în revoluționar, se mișcă brownian printre alte personaje obscure cu accent britanic, într-un decor industrial decadent plin de ateliere de dezmembrări ca serviceurile de cartier care repară motoare Diesel, nu propulsoare de navete spațiale cu viteze supeluminice.

Sau în peisajul bucolic al unei planete care arată fix ca zona masivului Făgăraș.  Și totuși, de ce planetele galaxiei sînt asemănătoare, au absolut toate atmosferă respirabilă liber, fără costum spațial, cînd cele cîteva ale sistemului nostru solar sînt atît de diferite? De ce toți extratereștrii trebuie să fie humanoizi – bipezi, cu două mîini, cap, ochi, gură și doar mici variații de aspect?”

Pentru c-ar fi mult mai scump ca să arate altfel, de-aia. Nu e numai problema lui Andor, ci și a altor SF-uri de duzină la care eventuala imaginație este limitată de bugetul pentru efecte speciale.

George Lucas a setat niște standarde mult prea înalte pentru toți cei care s-au apucat să brodeze pe tema Star Wars după el. Așa s-a ajuns de la imaginea complet revoluționară a apusului celor doi sori de acum 45 de ani la cea din 2022 a rebelilor de pe planeta Aldhani înarmați cu AK-47, printre berbeci cu patru coarne. Atât s-a putut” – conchide cronicarul Cațavencilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.