Borgen (serial TV)

O dramă politică daneză produsă de DR, radiodifuziunea publică, responsabilă anterior și de Forbrydelsen, devenit un succes internațional și un cult în țara de origine. Un nume venit de la „Castel”, cum este cunoscut în limbajul colocvial Palatul Christiansborg, sediul parlamentului danez şi al biroului primului ministru.

Serialul aduce puțin (dintr-un punct de vedere) cu Servant of the People al lui Zelensky, întrucât la momentul difuzării primului sezon, în 2010, povestea cu un  prim ministru danez femeie părea o utopie (la fel și profesorașul jucat de Volodimir Z). Nu trecea însă nici un an de atunci, până când  Helle Thorning-Schmidt, preşedinta Partidului Social Democrat, devenea premierul ţării. Interesantă condiționare, nu?

Totul a decurs ca în scenariul serialului, fără ca șefa partidului să fi câştigat alegerile, doar prin capacitatea sa de a forma o majoritate funcţională. Cât despre actori, pentru cei principali (Sidse Babett Knudsen, care joacă rolul premierului Birgitte Nyborg, Birgitte Hjort Sørensen, care face pe știrista Katrine Fønsmark şi Pilou Asbæk, consilierul de presă), serialul a însemnat o trambulină internaţională pentru seriale ca Game of Thrones sau Westworld.

L-am văzut în ordine inversată, începând cu seria a IV-a care a rulat sub o denumire distinctă (Power & Glory) pe Netflix, așa că primele serii (la a doua m-am oprit) mi s-au părut cam lente. Poate și din cauza senzației că urmăresc un prequel, deși, în cele din urmă, am realizat că sezonul IV a fost cel obositor cu jongleriile lui – uite exploatarea, nu e exploatarea (petrolieră). Până și protagoniștii (vezi ambasadorul arctic) o întrebau pe protagonistă: azi de care parte suntem?

Un comentariu la &8222;Borgen (serial TV)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.