Qui rido io

„The King of Laughter” este un film de artă, în care un regizor popular ca Mario Martone lasă impresia că știe să-l pună în valoare pe gigantul Toni Servillo chiar mai bine decât o făcuse Paolo Sorrentino în È stata la mano di Dio și La grande bellezza, două filme de atmosferă. Sau, poate să fie subiectul „Regelui râsului” de vină.

Rectific afirmația cu filmul de artă; de fapt, Qui rido io este un film dramă biografic, despre bătălia juridică a actorului și dramaturgului napoletan Eduardo Scarpetta împotriva lui Gabriele D’Annunzio din cauza parodierii „Fiicei lui Iorio” scrisă de acesta din urmă. Toni Servillo face remarcabil rolul lui Scarpetta iar fiul său (nerecunoscut, în cele din urmă) Eduardo de Filippo (1900-1984) este văzut ca unul dintre cei mai importanți artiști italieni ai secolului al XX-lea.

qui2Actorul și autorul italian joacă un rol important în „Regele Râsului”, chiar dacă este nevoie de ceva timp pentru a afla exact care este acest rol – bănuim că el este autorul poveștii transpuse pe ecran. Dar asta într-un târziu, deoarece relațiile din cadrul extinsului clan teatral al patriarhului Eduardo Scarpetta, „regele” din titlu, sunt labirintice.

Scarpetta a fost, la vremea sa (la începutul secolului trecut), cel mai important scriitor și regizor din teatrul napoletan, bucurând cu farsele și parodiile sale un public larg. El și-a cumpărat sau ridicat o vilă dintr-un singur spectacol (cel care și dă titlul filmului) iar biopicul, realizat cu o evidentă iubire de teatru, face dreptate atât părților tari, cât și celor mai puțin atractive ale lui Scarpettei, precum descoperirea de noi talente.

Sângele apă nu se face, așa cum veți vedea dacă urmăriți cu atenție micile scenete presărate în film. A concurat în competiția principală la Festivalul de la Veneția din 2021 dar a cucerit doar Premiul Pasinetti – unul din premiile colaterale ale festivalului – pentru interpretarea lui Servillo. În schimb, filmul a primit numeroase nominalizări (cred că la toate secțiunile posibile) la premiile naționale David di Donatello din 2022, unde a reșit să câștige două.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.