A Besúgó (serial TV)

Un serial destul de reușit pentru nostalgicii perioadei comuniste, Informatorul este elocvent ca titlu, pentru câte denumiri au ungurii pentru delatori: șoptitori, ciripitori, șamd – ca și cum ocupația era una de carieră, în epocă. Scris și co-regizat de Bálint Szentgyörgyi, seria este o producție originală HBO Max și a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Geneva.

The-Informant-1Acțiunea este plasată în toamna anului 1985 și descrie procese istorice reale, pe care le încorporează într-un mediu fictiv. Din stația Veszprém, urcă în trenul de Budapesta un tânăr foarte ușor de intimidat, admis la Colegiul Kilián. Protagonistul Gergő Demeter zis Geri, proaspăt student al Facultății de Studii Economice, face primii săi pași în viață. Instituția fictivă a „Facultății Economice” din serie este o fuziune a Universității Corvinus din Budapesta (pe atunci: Universitatea de Economie Károly Marx) și a Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta, adevărata casă a ideilor opoziției de la acea vreme .

Ajuns în gara Budapesta, se lovește de o fată, singura care-i urează bun venit în oraș. Pentru că altfel, visurile de independență îi sunt întrerupte de un individ fioros care, după ce-i arată steluțele de locotenent-colonel de sub sacou, are pentru el o ofertă de nerefuzat: să accepte misiunea de turnător al viitorului coleg de cameră din cămin Száva (Márton Patkós) sau… fratele său mai mic, afectat de o gravă boală respiratorie, nu-și va mai primi tratamentul. Șantajul funcționează ca la carte și, odată ajuns la cămin, tânărul execută docil tot ce i se cere.

The-Informant-2Se înfiltrează în anturajul țintei, lider al mișcării anticomuniste din facultate, și obține informații detaliate, direct de la sursă. Chiar dacă mai comite și greșeli (împrumută reportofonul din dotare unui amic, își scrie rapoartele la mașina de scris din sala de lectură), Geri devine rapid un adevărat agent comunist, calificat la locul de muncă. Spionul amator reușește chiar să-i câștige încrederea lui Száva, numai că, de la un moment dat încolo, grupul din jurul său se cam prinde că există un informator printre ei și misiunea lui Geri se complică.

Plus că nici lui nu-i mai convine situația de trădător al noului său prieten și posibil mentor, disidentul care se opune fățiș sistemului, împrăștie manifeste, organizează adunări cu alți studenți opozanți din toată țara, în fine, mai are puțin și dărâmă și regimul, fără ca cineva să aibă ceva împotrivă. Exagerat romanțată pe alocuri, miniseria a fost filmată în întregime în Budapesta. Szentgyörgy a scris, regizat și produs pilotul cu banii și prietenii săi, apoi a sunat la HBO Europe și le-a propus acel prim episod. A mai așteptat două luni, timp în care a scris și restul episoadelor, așteptând veștile bune. Și, la cinci ani de la acel apel, serialul este în difuzare pe HBO Max.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.