This is where I leave you (2014)

O săptămână nebună este o comedie dramatică regizată de Shawn Levy. Pretextul este o înmormântare care-i reunește în casa părintească pe cei trei frați, ghinionistul protagonist Judd (Jason Bateman), afemeiatul Philip (Adam Driver), prea-seriosul Paul (Corey Stoll), ca și pe pragmatica lor soră Wendy (Tina Fey).

Împinși de la spate de energica lor mamă, Hillary (Jane Fonda), care îi obligă să petreacă o săptămână întreagă acasă, la Shiva, cei patru copii ai decedatului ajung să-și înfrunte problemele nerezolvate. Datând din vremuri biblice, procesul formalizează modul natural în care un individ se confruntă cu și depășește durerea. Poate fi urmărit aici pe Netflix.

this1

În alte roluri: Abigail Leigh Spencer (nevasta infidelă), Rose Byrne (îndrăgostita din tinerțe), Kathryn Hahn (Annie, iubita din copilărie), Connie Britton (psiholoaga nepotrivită a iubărețului), Timothy Olyphant și Dax Shepard. Mulți actori și, cu toate astea, un singur personaj funny în tot filmul: puștiul cu olița.

Probabil din cauza scenariului presărat cu prea multe clișee și personaje ușor îngroșate, semn al unei crispări, gen că filmul vrea să placă cu tot dinadinsul – cu toate astea rezistă, te face să vrei să-l vezi până la capăt, chiar și după ce este evident că urmărești un produs de consum. Interesant cum doliul rămâne în plan secund, lăsând locul ciondănelilor de familie.

Păstrând proporțiile și referințele culturale, este cam ce a făcut Cristi Puiu cu Sieranevada, suprapunând contemporaneitatea peste o cina tradițională – aici fiind vorba, ceva mai simplu regizoral, de o săptămână tradițională, cu mai puține filmări de interior și profitând de numeroasele ieșiri în decor ale personajelor.

De asemenea, filmul regizat de canadianul Shawn Levy are, pe lângă tușele groase amintite mai sus, și câteva aluzii subtile gen familia Altman, ca o reverență făcută celebrului maestru Robert Altman, un regizor recunoscut pentru filmele sale extrem de naturaliste, dar cu o perspectivă stilizată, cu multe personaje și fire narative. Dincolo de povestea ușor previzibilă, ai senzația că ți se livrează o felie de viață.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.