Yellowstone sau poezia văcăritului

Dacă nu l-ați mai văzut pe Kevin Costner în prea multe filme din 2018 încoace (exceptând doar The Highwayman în 2018 și Let Him Go în 2020) explicația este Yellowstone, un serial care mi-a scăpat din cauză că nu este difuzat pe canalele uzuale pe care văd eu filme (HBO, Mubi, Netflix). Creat de Taylor Sheridan și John Linson, Yellowstone a avut premiera pe 20 iunie 2018, pe Paramount Network, iar de atunci au mai apărut încă 3 serii – deci un total de 4, în 5 ani de la debutul primei – un ritm foarte bun.

y1Avem de-a face cu o producție de nișă, pentru fanii filmelor western, un Dallas modern cu văcari – doar că sunt din Montana, nu din Texas (în fine, apar și ăia cu un scop, în ultima serie). Sigur „Yellowstone” vă sună cunoscut, ca numele unui Parc Național al SUA. Deși ferma Yellowstone pe seama căreia se învârte miza filmului se află în Montana, 95% din Parcul Național cu același nume se află de fapt în statul vecin Wyoming. Doar vreo 4% din YNP se află în Montana și mai e vreo 1% în Idaho. 

Deși într-un episod o gașcă de motocicliști din California confundă ferma „Yellowstone” cu Parcul Național, titlul filmului nu are nimic de-a face cu el, ci este numele fermei lui John Dutton (personajul jucat de Kevin Costner). Yellowstone mai este, de asemenea, numele unui râu care curge la nord în Montana, inclusiv prin Livingston, care este menționat frecvent în spectacol și este probabil lângă, dacă nu chiar în valea fermei.

Cam atât despre toponime, să revenim la show, cum zic americanii: 39 de episoade a câte o oră, foarte consistente, ușor diluate spre final, când apar câteva background-uri pentru două spin-off-uri, 6666 și 1883 – ultimul fiind un prequel, deja lansat în preajma Crăciunului 2021. Serialul Yellowstone a fost filmat în Utah și Montana. Merită urmărit pentru peisajele superbe, și pentru modul cum înțeleg americanii să-și păstreze cu duritate și cinism chiar, tradițiile. Și aici intră tot, ocupațiile, poveștile (folclorul, muzica western), pământul…

De urmărit mai ales de către cei din grupul de facebook „Mutat la țară, viața fără ceas” 🙂 deși, hm, pariez că n-o face nimeni ca să crească vaci. Încă nu pot să-mi explic cum m-a prins această telenovelă de familie cu Kevin Costner, poate muzica country (btw, actorul are propria sa trupa de contry-rock, Kevin Costner & Modern West, și piese de-ale lor apar în seria a III-a),  poate faptul că n-am mai văzut de multă vreme un film cu el… cert e că seria adună toate clișeele din cariera lui: bunicul sfătos, unul din fii săi e „omul care dansează cu lupii”, sau măcar vorbește cu ei, șamd.

5 comentarii la &8222;Yellowstone sau poezia văcăritului&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.