Don`t Look Up

N-am scris nimic imediat după lansarea filmului, în decembrie, că prea se ambalase lumea în online. Îmi plăcuse așa, ca parodie media, dar n-am urmărit deloc filmul în cheia asta a divertismentului facil. Pentru că exact în luna decembrie, cometa Leonard – o masă formată din praf spațial, roci și gheață de aproape 1 kilometru în diametru – a trecut cel mai aproape de Pământ.

leonardVorbim de o distanță 34 de milioane de kilometri de Terra, după care cometa cu pricina va trece cel mai aproape de Soare mâine, pe 3 ianuarie 2022. Atunci Leonard se va afla la o distanță de 90 de milioane de kilometri de Soare, ca idee distanța Pământ – Soare fiind de 150 de milioane de kilometri. Dacă nu se va dezintegra, traiectoria o va purta în spațiul interstelar și nu se va mai întoarce niciodată, afirmă NASA, potrivit CNN.

Obiectul spațial a fost descoperit pe 3 ianuarie de astronomul Greg Leonard, cercetător principal la Laboratorul Planetar al Universității Arizona. Tot în decembrie, un asteroid „potențial periculos”, potrivit clasificărilor NASA (aproape 200 m diametru, adică mai mare decât Turnul Eiffel), a trecut „prin apropiere” de Pământ.

nereusÎn afară de potențialul pericol pe care îl prezintă, asteroidul Nereus mai prezintă un interes: depozitele de minereuri aflate în compoziția sa valorează peste 4,7 miliarde de dolari. Sună cunoscut? Potrivit clasificărilor NASA, orice obiect ceresc mai mare de 150 de metri, care trece mai aproape de 7,5 milioane de kilometri de Terra, este considerat potențial periculos și ținut sub observație.

Sună cunoscut? Se pare că, sub aparența divertismentului, cinematografia – că o fi de  Hollywood, pe comandă Netflix sau aiurea – își joacă în continuare rolul propagandistic: de a ne pregăti psihologic pentru scenariile viitorului, pe care să le recunoaștem în viitoarele semnale din mass-media și să le acceptăm ca posibile, dincolo de controversele iscate.

Iar dacă aţi picat pe controverse sunteţi în targetul filmului, care se vrea a fi mult mai mult ca noul Idiocracy. Aşa că pentru 2022, vă urez Un an nou fericit, cel puţin la fel de bun ca precedentul şi Don`t Look Up, down şi, în general, să nu faceţi tot ce nu vreţi să faceţi (sic!).

Un comentariu la &8222;Don`t Look Up&8221;

  1. Ouch! Fără informațiile tale filmul n-ar fi fost decât o parodie reușită. Mă rog, fac în continuare ce făceam înainte, adică reciclez cât pot. Ca simplu locuitor al planetei nu cred că pot să fac mai mult. În orice caz, dacă Pământul va fi lovit de un asteroid, sigur de tot n-o să am un loc pe acea navă spațială, care să mă poarte criogenizată spre o altă planetă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.