Top filme și seriale 2021

Chiar dacă încă nu e gata anul, unul destul de sărac în filme – de remarcat că majoritatea celor din top au așteptat luna decembrie pentru lansare – poate și din cauza stresului general și a lipsei de timp, dar sigur și oferta de filme tot mai proaste, din care e tot mai greu să alegi, a contribuit la situația asta.

Încep cu un top 5 filme, ca să continui apoi cu serialele. Cele mai bune pe anul ăsta sunt, în ordinea apariției: The Power of the Dog, Matrix Resurrections și Don`t Look Up – astea fiind filmele mai puțin minore, ca să zic așa. Urmează câteva mai de nișă, gen The Land (Kraj – titlul original în poloneză), despre problemele oamenilor din diferite clase sociale din Polonia contemporană, un fel de Parasite la fel de violent. Și ultimul, dar nu cel din urmă, Dune, o super-producție aproape ratată.

Cât despre celelalte filme din top, nici pentru fanii nostalgici ai Matrix-ului nu e clar dacă producătorii au vrut o continuare sau un remake al franchizeiAnul a fost salvat de seriale precum Ferma lui Clarkson, Invasion sau Gomorra – la serie. Pentru fanii SF, dacă 2020 a fost anul The Mandalorian, 2021 este cel al Cărții lui Boba Fett , un spin-off al serialului amintit.

La finalul topului 5 seriale  pun o recomandare personală, după cele cu succes garantat cum sunt primele patru amintite mai sus: este vorba de Arctic Circle – Ivalo, o coproducție germano-finlandeză. Pentru că iarna asta va trebui să lucrez în frig, am ajuns să mă întreb cum pot locui alții la Cercul polar, de exemplu. Acțiunea serialului polițist finlandez are loc în Ivalo, aproape de granița rusească, la 300 km de Murmansk și alte 300 de Rovaniemi – unde se mută eroina în debutul seriei a II-a.

În Finlanda speranța de viață e de 80.4 ani, deci de trăit se poate trăi cumva. Dar frigul și pustietățile, mult mai greu de controlat, ascund și crime care ies la iveală după mult timp. Ivalo se leagă (sau derivă) dintr-un documentar despre crimele din Laponia finlandeză: Rikoksen musta pohjoinen. Ca să nu mă-nțelegeți greșit, o să precizez  că serialul nu este vreo capodoperă cinematografică, cum nu e nici vreunul din cele amintite mai sus.

Dialogurile sunt varză pe alocuri: Fac rost de un elicopter, cu o singură condiție: vin și eu. Și elicopterul apare. Apoi câteva scene desprinse dintr-un film de groază de serie B, pt ca alt personaj să întrebe brusc: Cine ești tu ca să decizi asta? deși nimic din faptele sale nu păreau să ducă în direcția asta. Dar peisajele din Laponia sunt superbe și compensează scăpările din text și scenariul cam tras de păr. Acestea sunt cele 10 filme și seriale care mi-au făcut suportabil finalul de an 2021 – unul mai ciudat chiar ca 2020-ul.

 

3 comentarii la &8222;Top filme și seriale 2021&8221;

  1. Mă bucur că The Power of the Dog a intrat în top. Este și preferatul meu… până una-alta. Altfel, mai citește o dată ultimul paragraf. Ești sigur că ai vrut să scrii 2020 / 2019? Nu că n-aș fi de acord cu ciudățenia ultimilor 2 ani. 🙂 Să fie 2022 altfel! La mulți ani! 🎆🎇

    Apreciază

      1. 🙂 Da, cu toții am vrea să dăm timpul înapoi să facem lucrurile un pic altfel, sperând la o realitate diferită. Eh! Complimentul rămâne, însă: am citit până la sfârșit. 🙂 Toate cele bune, Marius!

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.