Resurrection: Ertuğrul

Deriliș: Ertuğrul este un serial turcesc de ficțiune istorică produs de Mehmet Bozdağ pentru TRT (televiziunea de stat), cu Engin Altan Düzyatan în rolul lui Ertuğrul Bey. Acțiunea telenovelei este plasată în sec. XIII și se bazează pe (lipsurile din) viața lui Ertuğrul, tatăl sultanului Osman I, fondatorul Imperiului Ottoman. Despre acest serial am mai scris pe acest blog, acum vreau să subliniez implicațiile sale și să-i semnalez continuarea.

Ertuğrul (1191-1281), a fost tatăl lui Osman I (primul sultan al Imperiului otoman) și liderul clanului Kayı al oghuzilor, popor nomad de origine turcă. În secolul al XIII-lea a venit în Anatolia dinspre Turkmenistan pentru a-i ajuta pe turcii selgiucizi în lupta lor împotriva bizantinilor. Sosirea în Asia Mică și acțiunile sale stau la baza unui lanț de evenimente ce vor duce la fondarea unui mic beylik care s-a extins constant.

Dacă în formatul inițial, pentru televiziunea turcă, Deriliș: Ertuğrul avea în jur de 150 de episoade, odată preluat pe Netflix serialul s-a spart în aproape 450 mai mici, grupate în 5 sezoane. S-a bucurat de mare succes peste hotare, mai ales în țări ca Pakistan și Afganistan, în timp ce altele din lumea arabă l-au interzis. În țări preocupate de mesajul ideologic a fost văzut ca un serial de propagandă comandat de regimul Erdoğan, asemeni filmelor cu dacii și romanii de pe vremea lui Ceaușescu.

Ca mesaj ideologic sugerează că amintirea Imperiului otoman este încă vie în Turcia și trezește emoții publicului TV, la fel cum rușii încă rezonează la o Federație care să preia hegemonia URSS. Despre personajul istoric Ertuğrul se știu puține lucruri din mărturiile istorice, iar cele care există ori sunt controversate datorită faptului că au apărut mult ulterior timpului său, ori există dovezi contradictorii care indică realități diferite.

 

er2Dintre muntenii (Alp în limba turcă) lui Ertuğrul, unii sunt persoane istorice reale – Turgut, Abdurrahman Gazi, iar alții sunt ficțiuni cinematografie – Bamsî sau Dogan. De asemenea, este foarte puțin probabil ca Ertuğrul să fi avut vreo interacțiune cu İbn-i-Arabi, dervișul care îi jalonează calea, spiritual vorbind, și care îl scoate efectiv dintr-un pericol de moarte la un moment dat. Pe parcursul celor V serii, personajul principal ajunge din fiul beiului Suleyman, șeful tribului Kayî, guvernator de graniță – adică cel mai mare titlu la care putea accede în epocă.

În final, se pregătește nunta lui Ertuğrul și prima unire a două triburi turcice. Ei bine, există și o continuare sau o serie a VI-a a serialului, dar sub un nou titlu: Diriliş: Osman. În acest nou serial istoric, sau spin-off (dacă termenul este aplicabil și la telenovele) rolul principal (sultanul „Osman I”) este jucat de actorul Burak Özçivit.

Engin Altan Düzyatan (cel care a jucat în rolul beiului Ertuğrul) nu a dorit să participe în primul sezon al noului serial, deşi producătorii i-au făcut o ofertă foarte bună. Până acum sunt programate 76 de episoade (deci cam la jumătate din lungimea seriei dedicate lui Ertuğrul) ultima serie fiind încă în producție. Primul episod al primului sezon, difuzat în 2019, a fost urmărit de peste 13 milioane de telespectatori turci. Sezonul doi a debutat în 2020 iar ultimul episod a fost difuzat în iunie 2021.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.