Gomora V

Acesta e titlul românesc sub care găsiți pe HBOgo sezonul final (V) al serialului italian Gomorrah, care pe mine m-a dat pe spate încă de la prima serie. Faptul că mai înțelegi ceva din ce zic ăia chiar și fără subtitrare (dincolo de jargon), că ș-ul napoletan seamănă atât de mult cu pronunția noastră și încă vreo câteva detalii pe care am să le menționez în continuare.

Titlul original al seriei italiene este Gomorra – La serie, pentru că a existat și un film, nu chiar pe gustul meu (deși a luat Marele Premiu al Festivalului de la Cannes 2008), după romanul original al lui Roberto Saviano – care s-a ascuns după publicare ca să nu fie linșat de mafia napoletană. The show, cum numesc cei de la Sky serialul, a fost filmat în mare parte chiar la locul faptei, respectiv în cartierul Scampia (o suburbie din nordul orașului Napoli cu aproximativ 80.000 de locuitori). 

Sunt printre cei care consideră că, după etapa filmului mut, limbajul contează foarte mult în cinematografie, deși e una din artele vizuale. Bine, și muzica, dar în principal limbajul – cel puțin pentru mine, care nu-s dependent de filmele de acțiune și m-aș putea uita și-n reluare la seria Before… regizată de Richard Linklater. Asta deși acolo (exceptând întâlnirea) nu se-ntâmplă mai nimic și faptul că ăia vorbesc tot filmul enervează o categorie anume de cinefili, pe cei de Mall în special. 

Revenind la sezonul final din Gomorra – La serie, trebuie remarcată nostalgia la reîntâlnirea cu această istorie contemporană a mafiei de cartier. Plotul este unul destul de banal, și nu fac niciun spoiler zicând că personajul Ciro di Marzio (mort în seria a treia, parcă) se întoarce. Asta pentru că seria a IV-a a fost despre periplurile sale din Letonia și despre exilul tovarășului său de prostii, Gennaro Savastano.

Ambii și-au făcut de cap înafara granițelor urbei și a cizmei natale, reamintindu-ne și prin această poveste cât de departe a ajuns globalizarea lumii contemporane. Dar (și aici e subțirimea și superficialitatea, să zicem, a plotului) tot în orașul și cartierul natal se vor întoarce până la urmă să dea lupta finală. Nu ca în realitate, de fapt, unde găsești câte un consigliere mafiot ascuns printr-un sat din Banat, cu vecinii mirându-se ce om de treabă era și cum saluta el pe toată lumea.

g4Dincolo de globalizarea asta, personajele sunt atât de bine alese că distingi provincialismul de ghetou, cât ar fi el de urban: prostia legendară a celor din neamul Savastano, începând cu tătucul clanului, Don Pietro, care avea dificultăți în alegerea, alături de la fel de toanta lui soață Immacolata, a unei canapele – scenă teribilă din prima serie apropo de mobilarea casei lor chicioase… și continuând cu istețimea mâinii drepte a bossului, killerul Ciro di Marzio zi și l’Immortale.

L’Immortale e turnat – acesta e frontispiciul și toată ideea subțire pe de la baza seriei a V-a, din care au apărut până acum pe HBOgo 4 episoade, și totuși serialul te ține lipit (eu n-am închis un ochi până ce nu le-am bifat pe toate) prin universalitatea caracterelor, dincolo de specificul local: bogatul prost și săracul isteț, capabil să iasă cu bine din orice situație, magnetismul locurilor natale șamd.

– articol în curs de – 

 

2 comentarii la &8222;Gomora V&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.