Fundația (serial)

Ecranizare a unei serii celebre, cu un buget pe măsura Apple TV+, Fundația a avut premiera pe 24 septembrie 2021. Un serial care apare în fiecare vineri (pe 22 octombrie fanii lui așteaptă episodul VI), bazat pe cărțile cu același nume de Isaac Asimov. Fundația reprezintă un vârf al literaturii de gen, lansând multe dintre temele populare ale SF-ului modern.

Regizorul David S. Goyer lucra ca scenarist la Terminator: Dark Fate, cu James Cameron, când a primit vestea că drepturile de ecranizare ale (inițial) trilogiei erau disponibile. Dacă a fost interesat din prima? Îmi amintesc cum James Cameron m-a privit și a zis, „That one’s hard”, avea să povestească Goyer pentru BBC Culture.

f3Acțiunea se desfășoară pe o perioadă de aproximativ șase sute de ani, într-un viitor îndepărat al omenirii, într-un spațiu cosmic – și corespunzător temporal – numit Imperiu Galactic. Seria Fundația este constituită dintr-un număr de 7 volume ce sunt strâns legate unele de altele, deci o heptalogie – deși nedeclarată astfel – dar care pot fi citite și individual.

Fundația a fost inițial o trilogie compusă din: Fundația, Fundația și Imperiul și A doua Fundație. Pe lângă acestea, Asimov a mai scris încă patru romane în seria Fundația: Marginea Fundației și Fundația și Pământul, a căror acțiune se desfășoară imediat după A doua Fundație, și Preludiul Fundației și Fundația Renăscută, a căror acțiune se desfășoară înaintea trilogiei inițiale.

f2Specific formației sale științifice, Asimov a adăugat nucleului inițial al trilogiei, „în mod egal” două prequeluri și două sequeluri, pentru completitudinea întregii povestiri, transformând-o de facto într-o heptalogie. Seria (referindu-ne la trilogia inițială) este una dintre cele mai apreciate opere din domeniul științifico-fantastic și a câștigat în 1966 premiul Hugo pentru Cea mai bună serie a tuturor timpurilor, premiu decernat o singură dată în istoria acestor premii. A trebuit să reiau toate informațiile astea din Wiki ca să-mi dau seama de ce mă deranjează atât de mult ecranizarea Apple TV, precum o aroganță.

Fundațiile durează câteva secole, treabă care le face ne-ecranizabile. Asta dacă nu ținem cont de foamea de bani din cinematografie, sau mai bine zis din… ce-a mai rămas din ea. Opțiunea viabilă de adaptare ar fi fost vreo șapte (7) mini-serii, fiecare aferentă unei cărți. Dar unara le place ciorba lungită, în cazul Foundation, probabil vreo 80 de episoade. Eficiența narativă a fost demult sacrificată pentru cea financiară – vezi și cazul Game of Thrones.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.