Globurile cuceresc globul

 

Altădată ultra-mediatizată, ceremonia decernării Globurilor de aur nu a mai fost atât de urmărită, poate și fiindcă pentru prima dată după mult timp vedetele de la Hollywood nu au mai pășit duminică, 28 februarie, pe covorul roșu. Premiile rămân însă importante pentru o industrie zdruncinată serios de pandemie, chiar dacă filme se văd. Și de produs se produc, mai ales seriale, în detrimentul filmelor de cinema. 

Netflix a obținut 42 de nominalizări la Globurile de Aur 2021, pentru 22 de filme și 20 de seriale. Anul trecut Netflix stârnise invidia tuturor concurenților săi: Aflată în frunte cu 34 de nominalizări, platforma de streaming video părea să se fi impus printre giganții de la Hollywood, dar ceremonia a dejucat toate predicțiile și Netflix a plecat în cele din urmă cu doar două premii.

Anul acesta marile câștigătoare au fost filmele de lungmetraj „Nomadland” – dramă și „Borat Subsequent Moviefilm”, continuarea filmului de succes „Borat” – la secțiunea comedie.  La categoria televiziune, „The Crown” a fost desemnat cel mai bun serial-dramă, în timp ce lungmetrajul produs de Netflix, „Mank”,  care avea cele mai multe nominalizări (la șase categorii), n-a luat absolut nimic.

Ce voiam să remarc este că, deşi stăm tot mai mult (decât ne-am fi dorit) prin case şi ne uităm la tot mai multe filme, nu ne mai interesează calitatea artistică, ci rolul de entertainment al serialelor – care înlocuiesc pe ecranele noastre filmele. Pe undeva este normal, pentru că filmul e de văzut la cinema, în timp ce oglinda neagră a laptopului se potriveşte mai degrabă cu un serial scurt.

Dacă americanii și-au înlocuit treptat inutilul abonament la cablu cu cel de la Netflix, la noi platforma de video-streaming anunţă declinul cinematografiei. Epoca de Aur a serialelor a început odată cu HBO şi hboGO, în momentul în care scenariștii au realizat că TV-ul poate fi un mediu profitabil unde să creeze, iar tiparul comportamental unic observat în toată lumea a fost că tinerii nu mai cumpără televizoare și nu se mai abonează la cablu. 

Dar acest pas, considerat cândva de neconceput de către elita show-business-ului, este în prezent o recurență. Primii care l-au făcut au fost scriitorii și regizorii, însă succesul TV-ului i-a convertit până și pe cei mai reticenți – actorii. Implicarea actorilor a reprezentat etapa finală de comercializare a noului mediu, un consens general că polurile creative ale Hollywood-ului au fost inversate. Migrația talentului dinspre cinema înspre TV a reprezentat una dintre principalele contribuții în legitimizarea serialelor ca formă calitativă de entertainment.

 

Un comentariu la &8222;Globurile cuceresc globul&8221;

  1. Eu m-aș fi uitat la Globuri, dar n-am avut unde. 😦 Ne auzim în aprilie la Oscaruri, când iar o să mă plâng că Romania n-a difuzat ceremonia. Mi-e dor de vremurile bune când puteam să văd spectacolul oficial la TV.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.