Seriale despre pandemii

 

Ce a schimbat pandemia de corona-virus, la modul subtil, dincolo de prezentul palpabil, este raportarea fiecăruia la viitor.  Însă cum toţi oamenii sunt la fel… de diferiţi, incertitudinile asupra viitorului apropiat au provocat nostalgii majorităţii celor afectaţi de pandemie. Dar e şi acesta un risc, de a te refugia în trecut, dezamăgit de prezent și de ce pare să nu-ți mai ofere, pe moment, viitorul. Trecutul îşi are locul în cărţi, filme şi în romane, fiind o foarte bună bază pentru analize. Despre viitor se scria până acum la modul literar în SF, care era un gen aparte, iar fanii acestuia o minoritate.

c3Dar iată că în pandemie, după ce tot mai mulți oameni s-au refugiat pe platformele de streaming online, au apărut din ce în ce mai multe seriale (plus ceva mai puține filme) având ca subiect (ca să nu spun ca personaj principal) un virusel care scoate lumea de pe făgașul normal. Sigur, am văzut Contagion, dar e un SF depășit deja, cel puțin cu câțiva ani, de realitate. Ei bine, în căutarea unor filme care să reflecte situația actuală, sau să aticipeze cât de cât ce va urma, am picat în plasa serialelor latine, melodramatice sau cel puțin teatrale. Un serial pe care îl recomand este Years and Years, britanicii sunt (încă) imbatabili la distopii – dar nu despre el am să scriu azi, ci voi încerca să rezum ce-am apucat să văd pe Netflix, iar dacă prezintă interes poate c-am să și dezvolt subiectul.

zidul2În Zidul, un serial spaniol din care am reușit să urmăresc 7 episoade, un „noravirus” determină creșterea puterilor acordate poliției și armatei (un soi de fascism în devenire), chiar în detrimentul atotputernicilor politicieni, care uzează la maxim de propagandă. Serialul evidențiază comportamente cu care încep să se obișnuiască și spectatorii în cotidian: portul măștii, restricții de circulație în timpul nopţii şi chiar seara, accesul oamenilor în diverse zone este delimitat de garduri, iar la depistarea unui „infectat” toți ceilalți se dau înapoi. La Walla nu este chiar o producție rea, dar nici așa reușită încât să merite să-ți pierzi câteva ore din viață urmărindu-o, decât dacă nu cumva mai ai de petrecut 2-3 ani într-o pandemie.

3% este un serial brazilian ce prezintă un viitor distopic mult mai îndepărtat, în care tinerii concurează pentru dreptul de a pleca din orașele lor dezolante și supra-aglomerate, pentru a fi trimiși pe idilica „Insulă” în care natura este încă așa cum o știm azi. Aici am reușit să trec cu chiu cu vai de primul sezon (8 episoade), dar m-am împotmolit în primul sfert al celui de-al doilea (care are 10!), deși acest serial este poate cea mai tare critică cinematografică la adresa capitalismului văzută de mine în ultimii ani, în genul aluziilor sociale din SnowPiercer sau mai-recenta Platforma

3

Nici rușii nu s-au lăsat mai prejos și au scos destul de reușitul  Epidemiyc – „Spre lac”, în care trei foste familii / cupluri fug în trei mașini de pandemia cauzată de un virus necunoscut. Înapoia lor, după doar câteva episoade, rămâne o Moscovă răvășită de jafuri, panică și boala contagioasă într-un mod hilar (încercând să imite parcă în bătaie de joc filmele americane cu zombie), pe care nici scenariștii sau regizorii nu par să-l creadă, darămite actorii.

Totuși, membrii acestei găști destul de șubrede, și adunată oarecum de nevoie, încearcă să lege alianțe pentru supraviețuire. Am aflat cu surprindere că scenariul este bazat pe un roman de Yana Wagner și c-a fost cumpărat de Netflix cu 1,5 milioane de dolari – record pentru o producție rusească. Traducerea care schimbă total sensul titlului original este inspirată, cel puțin pentru cei sătui de pandemie la televizor, și care nu vor s-o mai aducă și pe laptop. Am citit recenzii ale unora care-au intrat aşa de mult în film încât au uitat să-și mai facă griji pentru realitate.

Un comentariu la &8222;Seriale despre pandemii&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.