Poveşti mărunte

Nu pot să spun (decât să scriu, sic!) ce senzație am avut descoperindu-l pe actorul Teatrului maghiar din Cluj Levente Molnár (născut în Baia Mare) la TV, pe Cinemax. Levente joacă alături de frumoasa actriță slovacă Vica Kerekes în filmul lui Attila Szász din 2019 Apró mesék (Tall tales). Născut la Szolnok, Ungaria, Attila Szász este regizor și scriitor, cunoscut pentru Demimonde, Ambasadorul la Berna și Iarna eternă.

apro2Acțiunea filmului se petrece în 1945 în Ungaria, la scurt timp după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, când haosul și nesiguranța domneau în țară. Actorul clujean apare abia în cea de-a doua parte, până atunci fiind evocat prin absență de către soția sa Judit și de către un dezertor (Tamás Szabó Kimmel) obligat să fugă din Budapesta, pe care misterioasa femeie al cărei soț urmează să se întoarcă de pe front îl adăposteşte în căsuţa de lemn din pădure.

Chiar dacă nu atinge statutul de capodoperă, pelicula merită cu prisosinţă atenţia cinefilului asaltat de filme dulcege de Crăciun, ori cu super-eroi şi efecte speciale, beneficiind de regie şi interpretări ce impresionează, la a cărei tensiune Molnár contribuie pe deplin, făcând cel mai greu rol, și anume cel negativ. Însă, și aici este marele său merit, personajul său Bérces nu este tocmai unul liniar (chiar dacă în cele din urmă va merita suspiciunile) ci are propriile sale subtilități.

Dacă ar fi să-i găsesc cu tot dinadinsul hibe, aş putea da vina pe coloana sonoră compusă de Gergely Parádi şi Attila Pacsay, cu acorduri uneori exagerat dramatice, chiar retro – totuşi în ton cu atmosfera filmului. Am apreciat în schimb temele subtile, cum ar fi cea a capcanelor din pădure (prins într-o aventură pasională cu soţia pădurarului, Hankó îi spune acesteia: m-ai prins în capcană), care nu sunt doar pentru animale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.