„Parasite”, 2019

Filmul „Parasite„, o producție sud-coreeană din 2019,  în  regia lui  Bong Joon-ho,  este un amestec de comedie familială și satiră socială – despre inegalități, care critică sistemul în care indivizii sunt determinați să recurgă la măsuri radicale pentru a se descurca în viață. Știți, desigur, că filmul a câștigat  toate premiile care contează, printre care și patru Oscar-uri.

Sinopsis

Toată familia lui  Ki-taek (soția Chung-sook, fiul  Ki-woo și fiica Ki-jung) care locuiește  înghesuită într-un apartament  insalubru de la subsolul Goyang-ului (o suburbie din Seul), se află  în  șomaj,  trăind din expediente și interesându-se îndeaproape de stilul de viață al foarte bogatei familii Park.

Într-o zi, Ki-woo are ocazia să fie recomandat drept profesor  la familia Park. Va fi debutul unui  angrenaj  incontrolabil ce funcționează ca un  mecanism machiavelic, din care nimeni nu va scăpa nevătămat! Scenariul: Bong Joon-ho și Han Jin-won  este foarte fluid, scris excelent – este mai subtil decât pare.

Ritmul virtuoz al filmului, la fel  planurile, alegerea locurilor care ne sugerează imensitatea vilei și o însuflețesc, toate sunt foarte captivante, o utilizare absolut genială a decorurilor (foarte realistă scena inundației!) Chiar dacă sunt utilizate o mulțime de simboluri, ele sunt ușor reperabile și la fel de ușor de descifrat (de ex. scenele cu scările).

Muzica originală este compusă de Jeong Jae-il, dar apar și extrase din Haendel  sau melodia ”In ginocchio da te”Emoji a lui Gianni  Morandi!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.