Az állampolgár (2017)

Cetățeanul e un film maghiar despre emigranți, puțin credibil, ușor incredibil – povestea e puțin trasã de pãr, pe alocuri, dar salvată de subiect. A rulat în 2017 în secţiunea Ziua maghiară a TIFF-ului clujean, acum îl puteţi revedea pe HBO. Partea credibilă e că maghiara e o limbă grea, iar ungurii și unguroaicele (nu doar preşedintele lor) sunt intoleranți cu migranţii.

polgar2Dar în rest, slabe șanse să vezi pe la periferia Budapestei, iranieni sau nigerieni vorbind ungurește la nivelul din film, literar. Că un agent de pază își dorește să devină cetățean maghiar cu acte în regulă, deși are permis de muncă, e de acceptat. Negrul însă pică de fiecare dată  examenul la proba de istorie și nu cunoaște Constituția Ungariei – faptul că știe imnul nu-l ajută.

Noroc cu Mari, sora șefei sale. Mari e profă de maghiară și istorie, are cam vârsta lui Wilson, și-l ajută să treacă examenul. Între cei doi se înfiripă o relație. Aici vine partea incredibilă, când Mari (Ágnes Máhr) ia decizia să-și părăsească soțul și să se mute cu bărbatul de culoare. shirinŞi începe filmul: vața lui Wilson pare că ia o turnură fericită, dar în ecuația lor (re)apare Shirin, refugiată din Iran, a cărei singură șansă este o căsătorie formală cu un cetățean maghiar. Din solidaritate, Wilson o ține la el acasă, chiar și când trebuie neapărat să aleagă între iubirea pentru Mari și responsabilitatea pe care o simte față de refugiată.

Actorii joacă binișor, salvând acest film de festival, menit să trezească compasiunea cinefililor pentru noul val de popoare migratoare. Subiectul a fost tratat mai credibil, chiar dacă și mai clișeistic, în belgianul The Invader, în care emigrantul plătește tribut traficanților, pentru ca apoi să se revolte și, conștient de calitățile sale de exemplar bine proporționat, ce atrage instantaneu privirile blonde ale indigenelor, să pună la cale propriul șantaj sentimental și sexual.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.