Complotul împotriva Americii

Un autor dens precum Philip Roth s-a dovedit greu de ecranizat. După romanele sale au ieşit capodopere precum The Human Stain (2003) sau The Humbling (2014) – dar fără să  fie succese de casă, sau filme mai puţin remarcate, precum Elegy (2008) sau American Pastoral (2016). Aşa că se impunea un serial sau măcar o mini-serie, și ce roman al său era mai potrivit decât The Plot Against America?

Pentru Complotul împotriva Americii, publicat în 2005, Roth a primit premiul Societății Istoricilor Americani. Într-o istorie alternativă, urmărim cum este afectată o familie din New Jersey de ascensiunea politică a eroului aviator și xenofob populist Charles Lindbergh. Suntem în anii ’40 când Roth derulează consecvent scenariul fictiv al unei apropieri politice dintre o Americă guvernată de Lindbergh și Germania nazistă.

Dacă ajunge președinte în locul lui Roosevelt, Lindbergh poate îndrepta națiunea americană către fascism – și aceasta este miza filmului, să arate cum se putea întâmpla asta. Chiar dacă știi că America este cea mai bună lume posibilă, nu poți să nu compari filmul cu societatea postcomunistă din România, unde complotul pare a fi în toi, și distopia prinde viață.  Prima parte a mini-seriei debutează în ajunul ciclului electoral din 1940. Președintele în exercițiu Franklin Roosevelt, un politician profesionist, produs al democrației americane, se trezește dintr-odată sfidat de cineva dinafara politicii. Lindbergh și-a câștigat faima datorită legendarului său zbor solo deasupra Atlanticului în urmă cu 13 ani și se numără, pentru mulți americani, printre cei mai mari eroi ai țării. De remarcat în prima treime a seriei că istoria nu e scrisă doar de învingători.

Și opozanții lor au idei, sentimente și susținători, iar victoria ar putea fi, potrivit concepției lui Roth, doar un concurs de împrejurări. Istoria contrafactuală definește un gen literar care se bazează pe rescrierea istoriei datorate modificării unui eveniment din trecut, ce reprezintă punctul de divergență de unde evenimentele s-ar fi putut desfășura altcumva decât au avut loc de fapt.

Scopul acestor scrieri şi descrieri este analiza diferitelor consecințe posibile ale devierii istorice prin crearea unui povestiri bazate pe efect domino al evenimentelor ulterioare schimbării, cunoscut și ca efect fluture.  Premiera mini-seriei a avut loc pe  HBO în plină carantină, pe 16 martie 2020. Primele trei episoade au fost regizate de Minkie Spiro, iar următoarele trei de către Thomas Schlamme, un regizor de televiziune cunoscut în special pentru colaborările cu Aaron Sorkin.

3 comentarii la &8222;Complotul împotriva Americii&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.