A Paris education (2018)

De la Paris Can Wait (Bonjour Anne) și până la firme mai recente ca The Pretenders, oraşul luminilor şi cinematografia sa au constituit subiect de diverse ecranizări. Aici avem de-a face cu un film franţuzesc original, scris şi regizat de  Jean-Paul Civeyrac.

Protagonist este Etienne (jucat de Andranic Manet), un tânăr cinefil serios și impresionabil, care își părăsește iubita și oraşul natal (Lyon) plecând la Paris să studieze cinematografia. El se afundă în lumea boemă a artiștilor, intelectualilor și a studenților pasionați de Bresson, Ford și de regizori ruși necunoscuți.

Pare a fi o viață idilică a minții, dar totul se complică atunci când apar gelozia creativă și dorințele. Filmat în alb-negru și conținând referințe la filozofie, muzică și cinematografie, de la Pascal la Mahler și Parajanov, Mes provinciales reprezintă o odă dulce-amăruie la zilele fermecătoare ale vieții de student, ce evocă filmele noului val francez.

Titlul vine de la o carte pe care protagonistul o citește – Scrisori provinciale de Blaise Pascal (mărturiseşte că a făcut filosofie înainte să ajungă la Paris, şi a studiat Cugetările). Colega sa de cameră Valerie se foloseşte de prilej pentru a-i demonstra că acţiunile sale nu sunt în acord cu principiile. Un film de atmosferă, cu femei frumoase şi personaje convingătoare, cu un aer de preţiozitate dat de cadrele trase în alb/negru şi citatelor / aluzii la Novalis:

Oamenii merg pe drumuri diferite. Urmărindu-i, vei asista la formarea unor caractere stranii. Disponibil pe HBOgo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.