Eastern Promises / Lorzii Crimei

Eastern Promises” , un film in regia lui David Cronenberg este o poveste sângeroasă care prezintă cruzimea mafiei rusești (a doua, în acest sens, în lume, după organizațiile crimei asiatice) împlântate la Londra. Această incursiune năucitoare , în sânul celor mai periculoși interlopi londonezi culminează cu o scenă antologică de violență paroxistică , la hammam (în Istambul), care este în același timp esența filmului- o confruntare fizică animalică teribilă prin cruzime și încrâncenare. Cronenberg nu judecă personajele, dar, totuși, le canalizează, destul de previzibil, devenirea. Datorită unui casting ireproșabil fiecare actor dă  viață cu talent personajului său: Vincent Cassel, Kyrill, fiul …nașului, este dezmățat, butucănos și maestru al gafelor, disprețuit de tatăl său pentru că e gay,  prostănac și primitiv. De remarcat studiul psihologic al labilității sufletului rus și în special al nucleului de criminali mafioți, un amestec de contradicții, o suprapunere de identități. În fruntea distribuției îl considerăm pe Viggo Mortensen (Nyikolaj Luzsin) care face un personaj mai complicat decât pare ,de-a dreptul halucinant, a cărui coborâre în infern, situată între coșmar și poezie, ne oferă câteva scene memorabile (a tatuajului, a încăierării de la  frizer). Viggo Mortensen, în spatele unui calm imperturbabil, este o chintesență a acestei tipologii, un bărbat cu mutații permanente de perspectivă asupra celorlalți, inteligent și rațional care trece de la supunere la dominare, de la legea celui mai puternic la lege pur și simplu, învârtindu-i pe degete pe acești interlopi periculoși. Alte roluri Naomi Watts  : Anna Khitrova, Armin Mueller-Stahl: Semyon,nașul, marele actor de cinema și artist plastic polonez JERZY SKOLIMOVSKI  ,în rolul Stepan, unchiul rus al Annei (cândva KGB-ist ), Sarah-Jeanne Labrossek are un rolul adolescentei rusoaice Tatiana răpită de traficanții de carne vie, narcomană și prostituată; ea apare doar la începutul filmului deși jurnalul ei devine miza întregului film .

Sinopsis

Anna este moașă la un spital  londonez Trafalgar. După ce o tânără rusoaică care tocmai a născut, moare, Anna este hotărată să găsească familia micuțului. Ea descoperă jurnalul tinerei decedate, scris în limba rusă. Pista o conduce la un restaurant rusesc din Londra, unde îi cunoaște pe proprietar, Semyon, și pe fiul acestuia, Kiril. Anna află că jurnalul conține dovezi  încriminatoare împotriva lui  Kiril și  își dă seama că a pătruns,  fără voie, în culisele mafiei ruse.

O poveste sumbră , rece, intensă și captivantă care se înscrie pe linia excelentului  film            „A history of violence” rămânând singular în  filozofia violenței, în ciuda unui scenariu aparent banal, fără alambicări, dar dens, cu o directivitate surprinzătoare pentru cei care îl vizionează!

https://voxfilmeonline.biz/eastern-promises-lorzii-crimei-2007-subtitrat-in-romana/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.