Diriliș: Ertuğrul (serial)

M-am oprit (am încercat din răsputeri s-o fac) pe la episodul 30 din primul sezon al serialului turcesc Diriliș: Ertuğrul, ca să pot începe altceva pe Netflix: e vorba de serialul coreean My Secret Terrius, care ar fi prezis încă din 2018 apariția epidemiei de coronavirus. În acest moment, este al 5-lea cel mai urmărit în Marea Britanie datorită acestei predicţii.

Serialul coreean prezenta acum 2 ani un “coronavirus” care dă simptome asemănătoare gripei şi cu o perioadă de incubaţie de 2-14 zile, exact ca în 2020. Totodată, producția TV descrie că virusul “atacă plămânii” şi “nu are vaccin”, exact ca şi virusul COVID-19 care face ravagii  la ora actuală. În versiunea ficţională, virusul este o armă biologică ce are o rată a mortalităţii de 90%.

Un medic din film face o afirmaţie de mare acurateţe: este un fel de SARS, o gripă comună. Toţi oamenii se încadrează în aceeaşi familie, coronavirusul le atacă sistemul respirator. În show-ul de pe Netflix, doctorul descrie și cum funcţionează coronavirusul: Aşa cum am spus, acesta este un virus mutant. Coronavirusul are o perioadă de incubaţie de două până la 14 zile.

Acest virus a fost manipulat pentru a ataca plămânii în doar cinci minute după ce au fost expuşi, este descrirea din serial. Scarry, huh? Înţeleg că viaţa bate filmul dar nu cumva, de data asta, s-o fi inspirat? Din păcate serialul coreean nu e disponibil și pe Netflixul românesc, ci doar pe cel din UK. Așa că m-am întors la turci și lupta lor cu ciuma.

„Diriliş: Ertugrul” a atins la turci recorduri de rating în 2016, când fost ales cel mai bun serial al anului ş a primit premiul Fluturele de aur. Serialul prezintă evenimentele declanșate de beiul Ertuğrul (1198-1281) care au condus, în cele din urmă, la întemeierea Imperiului Otoman. Fiul său, Osman I, a fost primul sultan otoman. Este, desigur, și un instrument de propagandă islamică.

Nu întâmplător cel mai luminos personaj, după protagonistul Ertugrul, este Ibn al Arabi. Chiar dacă în economia serialului el este inițial doar un cărturar, apoi importantul posesor al unui cufăr cu artefacte sacre, vorbim totuși de unul dintre cei mai mari mistici musulmani. Supranumit aș-Șaykh al-Akbar (în latină: Doctor Maximus) și al-Kibrit al-Ahmar (Sulful Roșu), Ibn Arabi a fost, dincolo de cel mai important mistic sufit, şi un lider spiritual al eroilor din film, pe care-i îndrumat în momentele dificile.

Dacă e să-i găsim un loc anume în rolurile povestirii, Ibn Arabi este influenţiatorul, cel care ghidează protagonistul pe calea cea bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.