Contagion (2011)

Aţi observat ca s-au reluat recenziile pe blogul colectiv Ce Filme Văd. E modul nostru de a vă spune că suntem bine + că vrem să trecem împreună peste această perioadă. Indiferent cum vedeţi filmul, ca formă de artă sau o evadare din realitatea de zi cu zi, vă propunem o serie de filme anti-pandemie. Azi, Pericol nevăzut (2011). Debutul unei pandemii este prezentat începând cu ziua 2.

De ce, vom afla abia la final când, ca într-o anchetă epidemiologică, aflăm cum a fost infectat pacientul 0, care a răspândit apoi boala, infectând oraşe întregi. Filmul prezintă o posibilă cale prin care un virus de liliac trece la om, printr-un mamifer intermediar – porcul. Asta înseamnă că nişte lucruri se ştiau încă de acum câţiva ani, iar ceea ce aflăm noi, volens-nolens, sunt doar posibilităţi care s-au adeverit: ce părea acum 10 ani scenariu de film, azi e trista realitate. Sigur că acest film nu este despre SARS-Co-V2. Dar au mai fost două avertismente cu virusuri din aceeași familie, în 2003 (SARS) și în 2012 (MERS). Din fericire, în ambele cazuri, viruşii au putut fi eliminaţi şi pandemia evitată.

Action-thrillerul regizat de Steven Soderbergh (nerecomandat celor sub 15 ani) arată cum este posibil să fie depăşită de situaţie comunitatea medicală mondială. Mai alaltăieri discutam de transumanism și Homo deus, ieri apare un virus mutant în China, și azi, dincolo lângă faptul că oamenii de ştiinţă nu reuşesc să găsească un antidot, nici măcar nu putem controla panica iscată de pandemie.

În tot acest timp, oamenii obișnuiți, cei de rând (cum li se mai zice) încearcă să găsească o cale de supravieţuire pe cont propriu, în timp ce pânza socială este sfâșiată de necunoscuta molimă. De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei mari probleme: războaiele, foametea ce a urmat după ele, și molimele. În secolul XX, a reușit sa le rezolve în mare masură. Şi iată că, la începutul sec. XXI, descoperim că nu e chiar aşa, tocmai când credeam că vor muri mai mulţi oameni de bătrâneţe, decât în urma bolilor infecţioase, şi că e momentul să ne aflăm cum învingem timpul.

reteaEi bine, azi aflăm că sunt nenumărate moduri în care am putea da greș din cauză că vrem prea mult. Revenind la film, dincolo de succesiunea de vedete care țin capul de afiș (Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law și Marion Cotillard), este util ca, să zicem, o sesiune de instruire pre-militară pentru situații de urgență. N-o să-ți arate cum să te salvezi în pandemie, pentru că salvarea nu este una individuală; o să te ajute, eventual, să-ți păstrezi cât de cât calmul și să reacționezi cu cap și, poate, să-i învețe pe supraviețuitori ceva:

Că, dacă lupta cu virușii este o problemă a sistemului imunitar al fiecăruia, antrenând şi psihicul nostru în lupta cu una din cele mai mari frici ale omului (frica de boală), pentru a prezice şi a controla, în cele din urmă, răspândirea pandemiei, este nevoie de metodologia şi gândirea reţelelor. Citiți aici cele mai pertinente opinii apărute în ultima perioadă – de la oameni de ştiinţă.

Un comentariu la &8222;Contagion (2011)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.