Snowpiercer – Expresul zăpezii

Ca de obicei, am văzut înaintea Oscarurilor mai multe din filmele nominalizate, care nu m-au impresionat cine știe ce. Faptul că Parasites, filmul regizorului coreean Bong Joon Ho, a luat marile premii, n-a făcut decât să-mi confirme supoziţiile că a fost un an slab. Apoi, m-a făcut să-i revăd cinematografia, începând, desigur, cu cel mai celebru – Snowpiercer (2013).

La prima vizionare a Expresului zăpezii îţi sar în ochi aluziile la România, care se datorează probabil actorului român din film (Vlad Ivanov, care joacă într-o companie celebră: Tilda Swinton, John Hurt, Chris Evans, Ed Harris). Totul începe cu o glumă apropo de gafa Monicăi Columbeanu cu poşeta pusă în cap, ca să continue apoi cu răpirea copiiilor folosiţi ca „piese de schimb” pentru trenul expres care se rotește în jurul pământului.

Dacă vă amintiţi, a fost un mare scandal în România, pe vremea când prim ministru era Adrian Năstase, legat de copii dați spre înfiere internațională care erau de fapt folosiți la traficul de organe. Snowpiercer adună mai multe astfel de mici elemente ale unei dictaturi, într-o distopie dacă nu foarte minuțios construită, impresionantă totuşi ca parabolă, prin imaginarea consecințelor concrete pe care încălzirea globală le poate avea asupra viitorului apropiat.

Puțin spoiler, pentru cei încă neconvinși să vadă filmul: un experiment destinat să micșoreze efectele încălzirii globale aruncă Terra într-o epocă de gheață și ucide aproape toate ființele vii. Singurii supraviețuitori umani sunt călătorii din Snowpiercer, un tren gigantic pus în mișcare de un motor revoluționar. La bord este proclamat un strict sistem de clase sociale, cu elita spre capătul din față al trenului, iar cei săraci în capătul opus. În anul 2031, cei defavorizați se pregătesc de revoluție. În tabăra conducătorilor, actorul român Vlad Ivanov interpretează convingător un antagonist – securist al viitorului.

serialFilmul este adaptarea romanului grafic Le Transperceneige al francezului Jean-Marc Rochette. Realizarea cinematografică te bântuie prin câteva scene, precum lupta cu topoare, şi dă o uşoară senzaţie de deja-vu prin reluarea unor teme tipice despre viitorul distopic: instaurarea unei societăţi totalitare şi rescrierea trecutului (ca în „1984”), revolta săracilor şi combaterea ei de către autorităţi (ca în „Demolition Man”), şamd.

De remarcat că urmează și un serial după acest film, ce va fi difuzat începând cu 31 mai pe canalul TNT. Printre actori,  Jennifer Connelly, Daveed Diggs și Mickey Sumner, detalii aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.