Westworld – Sezonul III

Tocmai am urmărit, în plină infodemie (de la termenul englezesc „infodemic” = o abundență de știri mai mult sau mai puțin exacte, complete, sau cu adevărat de ajutor pentru oameni) primul episod al noului sezon din serialul dramă HBO creat de Jonathan Nolan și Lisa Joy, „Westworld” – nominalizat la Emmy®.

După cum mai mult ca sigur cititorii și urmăritorii blogului colectiv au remarcat, în ultima perioadă recenziile ni s-au redus, din diverse motive cauzate de lipsa de timp. Acum, dacă lumea reală se va opri în loc vreo două luni, vom reveni și noi, treptat, online. Contextul, recunoaștem, este unul bizar, creat de dezvoltarea rețelelor sociale: circulația informației concurează azi circulația reală a virusului SARS-CoV-2.

Poate că filmele ar putea contribui la detensionarea situației sau la ridicarea moralului. Pentru că orașele noastre începe să arate, încet-încet, ca în distopii – ca să nu vorbim de filmele apocaliptice. Ce m-a frapat dintotdeauna la filmele astea, era că viaţa mergea înainte, fără vreun regret pentru lumea dispărută. Protagoniştii, câţi mai supraviețuiesc, nu tânjesc după lumea noastră ca după un Paradisul pierdut. Ba, mai mult, nici nu par să și-o mai amintească.

Lumea așa cum o știm noi nu e pentru ei nici măcar un fel de film istoric ci, dimpotrivă, pare o eroare a creației, o lume paralelă în care poate că pășisem noi sau altcineva, dar nu ei; nu supraviețuitorii. Se pare că noile lumi nu suferă contemplarea, nici contemplativii predispuși să-și piardă vremea cu așa ceva. Revenind la serialul „Westworld”, HBO revine cu un nou sezon mai ambițios, mai entuziast și mai oportun ca oricând.

În urma masacrului din parcul de distracții Westworld, Dolores, Bernard și o gazdă necunoscută, ce ocupă trupul lui Charlotte Hale, încep un nou capitol – în afara parcului – explorând „lumea reală” și propriile destine. Pe parcursul a opt episoade a câte o oră, sezonul 3 o găsește pe Dolores pregătită să poarte un război de una singura contra umanității, în timp ce Bernard încearcă cu disperare să o oprească. Maeve se întâlnește cu diverși cunoscuți pe un nou tărâm, dar toți descoperă că și lumea reală este la fel de plină de înșelăciune și predeterminare asemeni celei construite în Westworld.

Alături de Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright și Tessa Thompson, în noul sezon vor mai apărea Aaron Paul și Vincent Cassel. „Westworld” continuă să ofere palpitante răsturnări de situație, în timp ce ne provoacă să punem întrebări despre natura realității noastre, voința proprie și, mai ales, ce ne anume ne face să fim umani? Întrebări oportune în contextul actual.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.