Seriale contemporane Black sau Easy

Dacă există azi un (sub)gen de serial contemporan ce proiectează o o viziune realistă, dar sumbră, asupra viitorului – ei bine, tonul l-a dat Black Mirror. Iar black-ul din titlu nu se referă atât la viziunea amintită, cât la ecranele telefoanelor, tabletelor și tastaturilor în care ne oglindim, atunci când nu privim la TV.

theTCa sursă de inspirație pentru el este citat Twilight Zone, dar Black Mirror este greu de încadrat într-un gen anume, fiind în același timp antologic, SF, thriller, dramă şi satiră.  Nu are acţiune sau personaje constante, iar tema sunt consecințele neașteptate ale noilor tehnologii. Charlie Brooker povestește:

Am început să lucrăm la Black Mirror în 2010, pe vremea când viziunea asupra tehnologiei era în general destul de roz. (…) Acum telefoanele sunt de două ori mai adictive și mai dăunătare decât țigările, iar timeline-ul e plin de meme fasciste și poze cu atrocități.

Episoadele sunt independente și de obicei au loc într-o realitate alternativă sau în viitorul apropiat, adesea cu un ton întunecat și satiric, deși unele episoade sunt mai experimentale și mai ușoare. Am căutat și alte filme/seriale asemănătoare, care să tulbure puțin aburul călduț și optimist cu care mintea noastră înconjoară realitatea prezentă / viitoare.

De la Black la… Easy

Am găsit pe Netflix serialul Easy, care însă aparține unui alt curent cinematografic, numit și mumblecore.  A fost inițiat de un grup de cineaști americani axați pe filme independente, performance-movies cu buget restrâns, focusate pe problemele de zi cu zi, cel mai adesea despre relaţii între tineri middle-class de douazecişiceva de ani – treizeci.

Nașul sub-genului mumblecore este considerat Andrew Bujalski  al cărui debut regizoral în 2002, Funny Ha Ha, e numit acum `primul film mumblecore`.  Festivalul de film South by Southwest din 2005 a proiectat o serie de alte filme considerate ca făcând parte din mișcarea mumblecore, inclusiv cel de-al doilea film al lui Bujalski, Mutual Appreciation; apoi Scaunul Puffy, de Mark Duplass & Jay Duplass; și Kissing on the Gouth, de Joe Swanberg.

e1South by Southwest  a fost, de asemenea, la originea termenului „mumblecore”: Eric Masunaga, un editor de sunet care a lucrat cu Bujalski, a inventat cuvântul într-o noapte, la un bar, când i s-a cerut să descrie asemănările dintre cele trei filme proiectate în timpul festivalului. În public, termenul a a fost folosit pentru prima dată de Bujalski într-un interviu acordat indieWIRE.

Regizorul a negat însă existența unei „mișcări” organizate și a declarat că nu realizează în mod intenționat filme „mumblecore”. Filmările nu au loc în studiouri, ci în locaţii naturale, iar majoritatea filmelor de acest gen sunt filmate digital, cu o coloană sonoră limitată sau chiar inexistentă şi dialoguri improvizate. Personajele sunt în principal tineri singuri, albi și cam fără scop atât în viața lor profesională, cât și în cea personală / sentimentală.

Regizori asociaţi genului sunt Andrew BujalskiLynn SheltonMark DuplassJay DuplassGreta GerwigAaron KatzJoe Swanberg, şi Ry Russo-Young. Își are rădăcinile în noul val francez din anii 1960 – în special în filmele lui Eric Rohmer – concentre date pe intrigi romantice ale personajelor, angajate în conversații îndelungate.

Alte filme care sunt considerate ca influențând sau, cel puțin, anticipând convențiile mumblecore, sunt: Girlfriends (1978), Manhattan (1979), Stranger Than Paradise (1984), Slacker (1991), Sex, Lies și Videotape (1989), Clerks (1994), Go Fish (1994) și Before Sunrise  (1995) şi celelalte care au urmat în seria lui Linklater.

Un comentariu la &8222;Seriale contemporane Black sau Easy&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.