Top seriale 2019

Dacă e să se fi schimbat ceva cu adevărat în 2019, e vorba de importanţa serialelor. Cu cât ne plângem că avem mai puțin timp (de mers la cinematograf), cu atât mai mult timp pierdem pe laptop sau TV, la serialele oferite de HBO, Netflix, Amazon Prime și, mai nou, de Disney+. Serialele redefinesc modul în care ne petrecem timpul liber, de ce să n-o recunoaştem, tot mai lazy.

Dacă în ce priveşte oferta cinematografică 2019 mi s-a părut un an mai puțin ofertant faţă de cei anteriori, în schimb seriale bune au cam fost. Anul TV a început şi s-a terminat, simetric, cu serialul HBO Game of Thrones (care s-a întins de-a lungul lunilor mai şi aprilie, înainte de Paști) şi replica Netflix, The Whitcher, lansat chiar înainte de Crăciun. După ce au făcut varză seria bătrânului R. R. Martin, producătorii HBO trebuie să facă față acum contra-atacului Netflix.

În topul celor mai importante 10 seriale intră, pe lângă cele două menționate, Billions şi The Affair pe HBO, Vikings pe History (reluat apoi pe Netflix), Suburra, Gomorra, Matrioşka şi Black Mirror pe Netflix şi The Mandalorian pe Disney+. Să vedem mai jos ce au adus fiecare din ele în 2019: după ce ultimul episod al „Urzelii tronurilor“ a dezamăgit pe majoritatea fanilor poveștii, scriitorul George R. R. Martin, a cărui saga a stat la baza scenariului, a simțit nevoia să intervină și să explice că ultimul său roman din „Cântec de gheaţă şi foc“ va avea un final diferit:

După 8 sezoane grozave, Game of Thrones a ajuns la final. Este greu de crezut. Să fi trecut aproape un deceniu de la cina mea cu regizorii David Benioff şi D.B. Weiss? I-am întrebat dacă ştiu cine este mama lui Jon Snow. Din fericire, ştiau. Aşa a început totul.

„Cum se va termina totul, la fel ca şi serialul, sau diferit? Ei bine, da. Şi nu. Există personaje care nu au reuşit niciodată să apară pe ecran, iar altele care au murit în show, dar încă mai trăiesc în cărţi. Aşa că cititorii vor afla ce s-a întâmplat cu Jeyne Poole, cu Lady Stoneheart, Penny şi porcul ei, Skahaz Shavepate, Arianne Martell, Darkstar, Victarion Greyjoy, Ser Garlan Gallant, Aegon VI şi o mulţime de alte personaje atât minunate, cât şi mici, pe care telespectatorii nu au avut şansa să le întâlnească. Şi da, vor exista unicorni… un fel de unicorni”.

Tot pe HBO,  The Affair a mers bine de tot înainte, fără să pice în telenovelă, și s-a terminat în 2019 cu seria a V-a.  Ce-l deosebește de orice altceva de pe piaţa serialelor este adâncimea psihologică la care ajunge cu fiecare relaţie dintre personaje. Dacă în primele serii protagoniștii jucau pe linia subţire între ceea ce crede despre el şi ce cred celelalte personaje, în aceleași situații, alternând scenele din perspectiva unuia (din soţi sau parteneri) cu cele din perspectiva celuilalt, în seria a V-a perspectiva temporală se extinde.

Dar principala atracție a HBO (după GoT, desigur) a fost serialul Billions, cu seria a IV-a de 12 episoade în 2019, urmărit de mulți spectatori, inclusiv de pe Wall Street. S-a scris despre el mult și în Business Insider și în alte publicații financiare, un serial cu multe lecții despre viață. Va avea și în 2020 o nouă serie, a V-a, pe 22 sau 29 martie, deci mai avem de așteptat.

Ajuns și el la ultima serie, cea de a VI-a, serialul History Vikings încearcă să devină geopolitic. Cum primele 4 episoade au fost difuzate la final de 2019, rămâne să aflăm în acest an dacă reușește sau nu. Abia după moartea lui Ragnar acest serial iese din mit și intră în istorie. Asta pentru că, în timp ce fraţii Ivar, Bjorn sau Ubba sunt figuri istorice, este incert dacă Ragnar Lodbrok a existat într-adevăr, căci multe dintre poveștile despre el par să provină din faptele mai multor conducători istorici vikingi.

Senzația mea din ultimele serii a fost că visul lui Ragnar este prea brusc acceptat și că, cu puține excepții, vikingii acceptă cam ușor agricultura. Apoi, copiii săi se laudă cu tatăl lor, și își justifică acțiunile prin Ragnar, dar nu e clar de când încep fiii și nu frații, de exemplu, să moștenească totul.  Sau cel puțin nu este subliniat în film, de aceea cred că spre final, de când devine documentat și se agață de nume și date, Vikings ratează niște momente istorice semnificative. Cum m-am întins cam mult, despre celelalte seriale din 2019, mai târziu.

3 comentarii la &8222;Top seriale 2019&8221;

  1. Off topic: citind articolul, am ajuns la un moment in care fotografia ta de profil se aliniaza cu clipul The Witcher. OMG! Semeni cu Henry Cavill!!!! 😀 Back to topic: nu-mi vine sa cred ca ai ales din Game of Thrones exact momentul dureros in care piere Daenerys. Trebuia sa alegi sedinta Micului Consiliu prezidata de Tyrion, in care Ser Bronn aduce in discutie problema bordelurilor. 🙂 Lasand gluma la o parte, eu fac parte din cei putini cărora le-a placut finalul GoT. Te felicit, insa, ca ai ales scena flash-mob dance din The Affair. E bucurie pura. Multumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.