De ce episodul IX Star Wars e și nu e ascensiune

The Rise of Skywalker lansat de Crăciun încheie a treia trilogie Star Wars, cea numită fie sequel trilogy, fie Skywalker saga, episodul IX urmând după The Force Awakens (2015) şi The Last Jedi (2017).  Nu putem ignora contextul contemporan în care s-a turnat această ultimă trilogie galactică: compania Walt Disney a cumpărat Lucasfilm şi drepturile asupra francizei în anul 2012.

Nu se ştie dacă a cumpărat-o cu tot cu draftul ultimelor 3 episoade, sau nu, deşi aşa insinua George Lucas  la momentul semnării tranzacţiei – care a însemnat peste 4 miliarde de dolari. Regizorul J.J. Abrams este cel care a produs prima și ultima parte din Skywalker saga, iar problemele au început de episodul intermediar, The Last Jedi (2017).  Dacă acesta avea pe Rotten Tomatoes 43% din partea fanilor şi 91% din partea criticilor, ultimul episod Star Wars a reuşit un scor de 86% audiență și 54% la receptare critică, deci s-a rebalansat.

Explicația e că fanii au decis că nu vor un nou Star Wars, ci să retrăiască aceleași povești cu care îi obișnuise George Lucas aşa că direcția impusă a fost „safe mode”, iar J.J. Abrams s-a conformat. Dacă episodul VI – „The Force Awakens” n-a fost decât un copy-paste lamentabil după prima creație Star Wars a lui George Lucas (dar fără forța povestitorului original), este pentru că Disney a vrut doar să trezească interesul fanilor vechi, dar nu avea în plan să continue neapărat în aceeași direcție. Lucas însă știa cine e și ce vrea să facă. El a fost născut și crescut într-o familie metodistă practicantă.

Temele religioase și mitice din Star Wars provin din interesul său pentru scrierile lui Joseph Campbell, el identificându-se puternic cu filozofiile religiilor estice pe care le-a studiat și inclus în filmele sale, ca inspirație majoră pentru „Forță”. Lucas a afirmat că religia sa este „Buddhist Methodist”. În schimb cei de la Disney nu aveau niciun plan (excepându-l pe cel de marketing), cu siguranță nu unul pe termen lung, când l-au adus pe Rian Johnson (supranumit de internauți Ruin Johnson).

Acesta și-a băgat cam picioarele în speculațiile și așteptările fanilor, susținând că un regizor face filmul, nu publicul. Nu e de mirare că fanii au fost dezamăgiți, boicotându-i și azi noile producții, chiar cele fără legătură cu franciza Star Wars. „The Rise of Skyalker” este, mai mult sau mai puțin, un copy-paste după Episodul VI – „Return of the Jedi”. Vorbim de o producție Disney), multe scene fiind re-refilmate, rezultând o o shaorma spațială cu de toate, în care lipsește chiar un Skywalker (poate nava Red 5 să fie responsabilă cu… ascensiunea?).

Mai mult decât un cadou de Crăciun pentru copiii de toate vârstele, The Rise… este un fan service, o scuză pentru The Last Jedi și o încheiere satisfăcătoare a unei epoci care, de fapt, se cam încheiase de multă vreme. Orice ar mai fi rămas (pe hârtie, peliculă sau în memorie) din viziunea creatorului George Lucas a fost extras de Disney și „perfecționat” în norme înguste și simpliste. De unde până acum levita și atrăgea diverse obiecte, Forța a devenit una vindecătoare, așa că putem spune, totuși, că simțim o schimbare în echilibrul ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.