Pe urmele lui Ramses al II-lea, între istorie și legendă

Mergând pe urmele lui Ramses al II-lea, personajul negativ ( Yul Brynner), din filmul legendarCele zece porunci” despre …legenda Exodului evreilor sub îndrumarea lui Moise (Charlton Heston ), avem în față nu doar o ecranizare valoroasă,o superproducție costisitoare în imagini, cu o narațiune bogată și interpretări de cel mai înalt rang pentru anii în care s-a realizat filmul, dar, și o provocare pentru a ști cât mai multe despre personajul real,Ramses al II-lea, cel mai longeviv și puternic faraon.

Ramses II

  • a trăit până la vârsta de 90 de ani ( pe vremea aceea media de viață era 20-30 de ani). S-a născut în anul 1303 i.Hr., iar la vârsta de 14 ani , Ramses a fost numit Prinț Regent ,de către tatăl său Seti .
  • Ramses a primit responsabilităti de la o v ârstă fragedă, la 10 ani fiind numit Comandant al armatei și Supervizor al construcțiilor. O inscripție , găsită la Quban, glorifică noile titulaturi ale tânărului Ramses, astfel: „Nici un monument nu a fost ridicat fără supravegherea ta, nici o misiune nu a avut loc fără binecuvântarea ta.”
  • a domnit fără întrerupere 67 de ani (două/trei generații de supuși puteau să-l considere nemuritor)
  • Ramses a murit la Pi-Ramses pe data de 1 septembrie 1213 i.Hr.
  • a fost înmormântat în Valea Regilor în mormântul KV 7., apoi , mumia să a fost mutată într-un loc secret la Deir el-Bahari, fiind descoperită în 1881, iar acum mumia sa se află la Muzeul din Cairo.
    – a fost primul faraon care…a călătorit cu avionul ! (la câțiva ani după ce a fost scos din sarcofag a început să între în descompunere; a fost transportat în Franța, unde la Centrul militar a fost Vindecat de aspergiloză ( o ciupercă , adesea, letală ), prin iradiere cu raze gama.
  • Teoria conform căreia Ramses al II-lea a fost identificat ca fiind faraonul căruia Moise i-ar fi cerut să elibereze din sclavie poporul lui Israel este foarte controversată ,criticii menționând că nu există nicio dovadă arheologică, care să demonstreze că Ramses s-ar fi înecat în Marea Roșie. De altfel, Exodul nu face nici o mențiune în sensul că faraonul s-ar fi înecat impreună cu trupele sale, insă Psalmul 136 al lui David mentionează acest fapt. De asemenea, criticii acestei teorii susțin că nu există dovezi, care să indice că, în timpul domniei lui Ramses al II-lea, ar fi existat plăgile, care s-au abătut asupra Egiptului, menționate în Biblie.
    În conformitate cu tradiția musulmană, fiul lui Ramses, Merenptah, este creditat ca fiind faraonul Exodului, dar nici pentru această teorie nu există nici o dovadă.

În loc de concluzie
Nu am avut intenția să stric farmecul legendei; mi-am dorit să împărtășesc din realitatea istorică, cumva, mai palpitantă, mai măreață dar și mai atinsă de slăbiciunile fizice și sufletești decât patosul imaginației colecțive perpetuat de milenii.Adevărul este că am fost puternic impresionată de documentarul transmis acum câteva seri pe TV5 Monde .

Îl recomand cu căldură :

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.