Russian Doll (serial TV)

În acest serial ce rulează pe Netflix sub numele de Matrioşka, Natasha Lyonne (interpreta lui Nicky, unul dintre cele mai populare personaje din Orange Is the New Black) este actriţă principală şi showrunner, alături de Amy Poehler.

Distribuţia n-a făcut decât să crească aşteptările cu privire la serialul cărui prim sezon din 2019 are opt episoade a câte o jumătate de oră. Iar ca o confirmare că aceste așteptări au fost îndeplinite, sezonul II este programat în vara lui 2020, pe 12 iunie. Lyonne este Nadia Vulvokov, o tânără care moare în mod repetat la petrecerea dată în onoarea sa, protagonista încercând (cu un pic prea multă determinare) să-şi dea seama se întâmplă.

Filmul aduce cu celebrul Ziua cârtiței, atâta doar că Nadia descoperă în timp că nu este singura prinsă în acest loop (pe care încearcă să-l rezolve așa cum un inginer software procedează cu un bug), ci mai există un protagonist – Alan Zaveri(Charlie Barnett), a cărui prezență nu face însă decât să complice și mai mult situația.

Sub aparența asta ușurică de serial TV, Russian Doll arată și câteva probleme din fizica universurilor paralele, ajungând apoi la idei personal-umane tot mai profunde. Prin reluarea cu mici schimbări a unor întâmplări, demonstrează cum fiecare persoană are potențialul de a face o diferență profundă în viața celorlalţi (idee care reverberează pe parcurs). Serialul are meritul de a ţese numeroase teme și referințe culturale, concentrate în scurtele sale episoade. Ceea ce părea pornit doar ca un omagiu contemporan la Ziua cârtiței ajunge mult mai întunecat, mai profund și mai complex pe măsură ce spectacolul înaintează, cu indicii și referințe care răsplătesc atenția, tot mai solicitată, a spectatorului.

Exemplu: după ce tot moare și se-ntoarce în baia de la mansarda prietenei sale, povestea Nadiei repornește de fiecare dată pe aceeași melodie – „Gotta Get Up” de Harry Nilsson – o piesă a unui artist cu propriile sale dependențe şi moarte timpurie, la 52 de ani.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.