Ordeal by Innocence /Vinovatul fără vină

Scriitoarea Agatha Christie este considerată de britanici o comoară natională și aceștia adoră să-i vadă transpuse pe ecran romanele polițiste , parte a prolificei sale cariere scriitoricești. Cele mai multe opere ale ei a fost adaptate în mai multe rânduri, încât , un roman mai puțin popularizat „Ordeal by innocence„, chiar dacă a mai fost ecranizat în anul 2007 (cu Jane Seymour în rolul doamnei Rachel Argyle) ,varianta din 2018 a primit un scenariu foarte îndrăzneț, construit pe același eșafodaj, dar, din elemente diferite și cu final epatant. Fanii tradiționali ai scriitoarei nu au de ce să se alarmeze : s-a păstrat clădirea impunătoare din inima satului englezesc, relațiile conflictuale între membri comunității, secretele de familie (e drept, mult mai întunecate ), gelozii și uri înfundate care duc inevitabil la crimă. De asemenea, autorii s-au îngrijit cu scrupulozitate ca să se încadreze în decorul și mecanica narativă de precizie imaginată de celebra scriitoare , dar , la nivelul dialogurilor și comportamentelor, și-au luat libertatea de a sfida eleganța și pudoarea britanică a Agathei Christie, cu această versiune mai violentă, mai vulgară și mai …sexuată . Chiar dacă modernizarea scenariului poate părea gratuită, ușuratică și ireverențioasă, trebuie să recunoaștem că această abordare aduce un suflu proaspăt. De altfel, noua adaptare are o distribuție de prestigiu.Este important că Miss Marple nu mai apare în film. Locul atoateștiutorului detectiv amator este luat de spectator care trebuie să urmărească cu atenție filmul pentru a rezolva complet acest puzzle.

Familionul,în centru mama…leone, înconjurată de copiii adoptati, apoi, ginerică și servitoarea

Sinopsis

În seara de Crăciun a anului 1954, multimilionara Rachel Argyll este asasinată în vila sa din Sunny Point, somptuosul domeniu al familiei. Jack, unul din copiii săi adoptivi, cel mai recalcitrant și ireverențios ,este rapid inculpat și încarcerat, chiar dacă își strigă nevinovătia. Nici nu mai apucă judecarea sa, deoarece moare înainte de proces. După un an și jumătate, când familia s-a mai liniștit, la conac își face apariția un străin care afirmă că poate dovedi nevinovătia lui Jack în legătură cu asasinarea mamei sale. Vestea pe care o aduce noul sosit pare că nu este primită cu bucurie, pentru că rudele lui Jack se vor panica la gândul că altcineva dintre ele este criminalul! Micul infern se va declanșa..

Această miniserie ,producție BBC, cu un scenariu adaptat de Sarah Phelps ,este regizată de Sandra Goldbacher după romanul cu același nume al Agathei Christie, scris în 1958 , prezentată la noi în două părți este modernă, stilizată, copleșitoare și tot pe atât de reușită precum e în tendințe : ritm susținut, atmosferă sufocantă, flash-back-uri și salturi temporale stârnesc interesul ;un thriller îndrăzneț și bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.