Oglinda neagră (serial TV)

Serialul Black Mirror, început ca o mini-serie britanică difuzată pe Channel 4, achiziţionată ulterior de către Netflix (septembrie 2015), este una din poveştile de succes ale distribuitorului de conținut video on-demand. Această satiră science-fiction inspirată din The Twilight Zone a făcut furori explorând anxietățile lumii moderne precum dependența de tehnologie și efectele secundare generate de această adicție.

Cele mai bune episoade sunt considerate „San Junipero” (din seria a treia) și „USS Callister” (seria a patra), cele două câștigând în total șase premii Emmy. După filmul  mai puțin reușit din 2018, Netfilx a decis reluarea seriei, așa că în 2019 a apărut sezonul V. Oglinda neagră explorează un viitor apropiat tehnologizat și pervertit, când cele mai noi descoperiri se ciocnesc cu instinctele ancestrale ale omenirii.

Fiecare episod este o poveste independentă, inteligentă şi plină de suspans, ce explorează teme ale tehno-paranoiei contemporane și ne conduce spre concluzii de cele mai multe ori tulburătoare, în orice caz greu de uitat. Subiectul principal este tehnologia care schimbă aspectele vieții: în fiecare casă, pe fiecare birou, în fiecare mână există câte un ecran cu plasmă, un monitor, un smartphone – adică o altă „oglindă neagră” care reflectă spre noi prezența secolului XXI. 

Cu toții avem câte un amic dependent încă de jocuri. Despre asta e vorba în primul episod din seria a V-a, Striking Vipers: doi foști colegi de facultate care nu mai țin legătura se reîntâlnesc peste ani ca să joace versiunea VR a combat fighter-ului care-i făcea cândva să-și piardă nopțile. Dar noua addicție, reluată acum, provoacă o serie de evenimente care le schimbă viața pentru totdeauna.

Satira este aici la adresa internetului și versiunilor sale, ce transformă în porn orice nouă invenție. Aluziile sunt însă peste tot: aplicații care decid cele mai bune momente pentru orice, dependența de telefon și concluzia terifiantă că în oamenii vor deveni tot mai nesiguri de corporalitatea lor. Un serial foarte bun, dar mai greu de digerat pentru marea masă de cinefili.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.