Downton Abbey (2019)

Adaptarea cinematografică a îndrăgitei serii britanice cu acțiunea plasată în primii ani de la începutul secolului al XX-lea. Creat de Julian Fellowes și co-produs de „Carnival Films” și „Masterpiece”, a fost difuzat pentru prima dată la ITV în Marea Britanie la 26 septembrie 2010 și în Statele Unite la PBS, ceea ce a sprijinit producția serialului ca parte din antologia Masterpiece Classic, în 9 ianuarie 2011.

Domeniul fictiv Downton Abbey este reședința contelui și a contesei de Grantham. Serialul urmărise în detaliu viața aristocratică a familiei Crawley și a servitorilor lor în timpul domniei regelui George al V-lea. Prima serie acoperă doi ani dinainte de Marele Război și începe în 1912, cu știrea scufundării Titanicului. A doua acoperă anii 1916-1919, iar episodul special de Crăciun din 2011 – perioada Crăciunului 1919 și începutul anului 1920.

A treia serie se termină în toamna anului 1921. Nu e de mirare că așteptările filmului regizat de Michael Engler, după un scenariu scris de creatorul serialului de televiziune, Julian Fellowes, au fost mari, mai ales că îi are în distribuție pe actorii care se regăsesc și în serial. Filmul aduce chiar ceva în plus, toată povestea învârtindu-se în jurul unui singur eveniment: scurta vizită a regelui George V (Simon Jones) şi a Reginei Mary (Geraldine James) în fictivul orăşel britanic.

Producătorii filmului  au vizat un singur segment de public, fără a încerca să prezinte vreun fundal sau o introducere pentru alţi spectatori decât fanii serialului, care nu sunt familiarizaţi cu viaţa familiei Crawley şi a acelor care îi servesc. Actorul cheie este Maggie Smith în rolul contesei de Grantham. Cu ceva eleganță și chiar strălucire,  uneori, filmul oferă fantezia oarecum familiară a unei lumi ordonate și grațioase.

Nu se pomenește nimic despre nepoata oaspeților regali, pe atunci doar un bebeluș, care, după ce va crește, va deveni actuala regină Elisabeta a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh în viață. Copiii prințesei apar doar într-un scurt episod, al vizitei pe care o primește de la doamnele familiei provinciale, motiv de nervi pentru prințul Albert, viitorul rege George al VI-lea și tatăl reginei Elisabeta a II-a.

Un comentariu la &8222;Downton Abbey (2019)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.