Viceroy`s House/ Palatul Viceregelui

Știm că Marile Puteri s-au format prin exploatarea intensivă a bogățiilor țărilor pe care le-au dominat ;nici Marea Britanie nu este o excepție, ea a folosit toate tertipurile politice, propagandă, dezbinarea populațiilor pe considerente etnice, religioase, aceleași promisiuni și un car de minciuni servite taberelor adverse!
Film biografic și dramă istorică,”*Palatul Viceregelui„, regizat de strănepoata unei familii trecute prin evenimentele prezentate este mai mult decât un film artistic, este mărturie dureroasă despre geopolitică și consecințele sale dezastruoase.

*Palatul Viceregelui din Delhi a fost casă conducătorilor britanici ai Indiei. După 300 de ani, acel dominion se apropia de final. În 1947, lordul Mountbatten a preluat postul ultimului vicerege, iar sarcina lui a fost să redea India oamenilor ei. Situată în New Delhi, Rashtrapati Bhavan este reședința președintelui Indiei. Pnă în 1950 acest complex arhitectural purta denumirea de Casa Viceregelui și era locul unde locuia Guvernatorul general al Indiei. În 1911, regele George al V-lea al Marii Britanii a decis că nouă capitală a Indiei să fie New Delhi, în locul orașului Calcutta. Odată cu această schimbare, s-a făcut un plan măreț pentru reședința Guvernatorului, care avea să ocupe un loc important în peisajul noii capitale. Astfel, arhitectul englez Edwin Landseer Lutyens a fost comisionat să facă designul pentru noul palat administrativ. Astfel a luat fiintă Rashtrapati Bhavan, un palat care simboliza prin arhitectură sa îmbinarea stilului clasic occidental cu motivele tradiționale indiene.

Rashtrapati Bhavan

RASHTRAPATI_BHAVAN_20170809125606

Sinopsis

După 300 de ani, Marea Britanie se retrage din India. Timp ce 6 luni, în 1947, *Lordul Mountbatten, strănepotul reginei Victoria, a preluat postul ultimului vicerege, iar sarcina lui a fost să” redea India înapoi poporului ei”. Dickie” Mountbatten ar trebui să pregătească țara pentru acordarea independenței sale, o sarcină care se dovedește mult mai anevoioasă decât credea. După negocieri îndelungate cu Nehru, Gandhi și Jinnah, perturbate de violente conflicte religioase,el nu poate alege decât  impartirea teritorială a Indiei și crearea în vestul ării mamă, a noului Stat Pakistan
Filmul examinează aceste evenimente prin prisma unei căsătorii – a lui Dickie și Edwina Mountbatten-și a unei povești de dragoste între Jeet, un tânăr servitor Hindu, și Aalia, soția lui musulmană. Ținerii indrăgostiti se trezesc prinși în finalul seismic al imperiului, în conflictul cu familia Mountbatten și cu propriile lor comunități, dar nu-și vor pierde niciodată speranța.

*Lordul Mountbatten  a fost  ultimul vicerege  al  Indiei  Britanice (1947)  și primul Guvernator  General al  Indiei independente (1947-48).  În timpul când soțul ei a fost vicerege al Indiei, au existat zvonuri că Edwina a avut o aventură cu Jawaharlal Nehru, care a devenit primul premier al Indiei Lordul Mountbatten a fost asasinat de Armată Republicană Irlandeză (IRA), care a pus o bombă în barca lui, la Mullaghmore, în Irlanda.
Regizoarea Gurindher Chadha a decis să abordeze dimensiunea tragică a trecutului său cultural prin acest film

Gurindher Chadha, imbină perfect realitatea cu ficțiunea și evocă atenția pe care a acordat-o reconstituirii decorurilor și costumelor de epocă, dialogurilor și discursurilor .Decorurile sunt minunate iar muzica tulburătoare.
Dickie” Mountbatten ar trebui să pregătească țara pentru acordarea independenței sale.,o sarcină care se dovedește mult mai anevoioasă decât credea .După negocieri îndelungate cu Nehru, Gandhi și Jinnah,perturbate de violențe conflicte religioase,el nu poate alege decat impartirea teritorială a Indiei și crearea în vestul tării mamă a noului Stat Pakistan
Decizia Lordului Mountbatten va provocă unul din cele mai mari exoduri de populație din istorie cu consecințe care se resimt și azi. 14 milioane persoane,1 milion de oameni uciși în trenurile care îi transportau spre noua destinație.

O lecție des istorie,despre geopolitică și consecințele sale dezastruoase
Povestea este captivantă și tulburătoare .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.