Tărâmul umbrelor

Un clasic recent relistat pe HBOgo, Shadowlands nu e atât despre viața lui C.S. Lewis (autorul „Cronicilor din Narnia”, excelent interpretat de Anthony Hopkins) cât despre ce puțin știe despre viață un profesor și scriitor renumit în întreaga lume.

s3Lewis duce o viață de celibatar, plină de căutări intelectuale, rămânând neatins de pasiuni până când o cunoaște pe Joy Gresham (minunată Debra Winger în rol), o femeie divorțată, spirituală și arțăgoasă din New York, a cărei atitudine sinceră îl ia prin surprindere pe Lewis.

Intrând brusc în lumea lui, Joy îi șochează prietenii și trezește în el emoții puternice despre care a scris cândva, dar pe care nu le-a trăit vreodată. El începe să-și deschidă inima în fața acestei femei și povestea lor de dragoste distruge zidurile lumii sale închise.

Dar Lewis va trebui să se confrunte cu un adevăr teribil: o inimă deschisă în fața unei mari iubiri este deschisă și unei mari dureri. În realitate, mariajul lor a durat 3 ani – nu doar câteva luni, ca în film. Dar în rest, totul este inspirat din realitate: personajele, credinţa, conferinţele, boala, chiar şi dragostea celor doi scriitori.

s2

Interesant cât de multe ştie despre noi acest film de acum 30 de ani. Evoluţia tehnologică are în ea ceva straniu fiindcă, fie se supune liniilor morale ale timpului, fie li se raliază placid, în cele din urmă. E spiritul timpului cel ce naşte noutatea tehnicii, sau cel puţin o consacră, iar nu invers, cum s-a crezut – că noutatea ar schimba moravurile.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.