„Cetatea femeilor „(La città delle donne)

„La città delle donne” 1980

Regia  & scenariul – Federico Fellini

În acest film Fellini explorează  cu perspicacitate și cu exces de amănunte diferitele raporturi de putere și dominare pe care se bazează relațiile între femei și bărbați. La patruzeci de ani de la realizarea acestui film ecourile lui în realitatea prezentă sună ca o prezicere.

 Acest film oniric , frizând uneori  burlescul, este o parodie care satirizează  lumea feministelor în plină revoluție: stripteze, misandre ,nimfomane, seducătoare , bisexuale sau lesbiene,  castratoare psihologic (și nu numai), dar  și poliandre. Filmul se vrea o călătorie inițiatică în subconștientul masculin,reprezentat de  Snaporaz, italianul educat , cu vocabular ales, într-o țară în care acostarea directă a persoanelor este la ordinea zilei.El este ținta predilectă a oricărui gen de femeie care simte că-l poate domina:soția se plânge că el nu o respectă,că e absent în prezența ei ;femeile de la petrecere lui Katzone îl consideră fără vlagă, fără umor ,de fapt,chiar lipsit de inteligență. Snaporaz este aparent absent :de fapt gândurile și dorințele lui sunt legănate între teama de a fi respins și fanteziile sale erotice Fellini  îl prezintă  drept  prototipul  masculului  narcisist , pe  care îl ridiculizează. Această comedie scoate în evidență și diferitele expresii ale feminității, ca fiind tot atâtea mijloace de preluare a controlului asupra bărbaților.
Filmul,aparent echidistant față de comportamentele masculine și feminine , ne aduce în  plan paralel , împovărând de tot ridicolul și grotescul , pe Katzone , un  Don Juan vulgar, grosolan,  care își multiplică cuceririle feminine . Macho și falocrat ,el  disprețuiește și domină  femeile.  Cu ocazia unei petreceri  mondene , Katzone își sărbătorește performanța de a fi avut a 10.000 -a metresă. Numeroase femei și bărbați aplaudă extaziați pe acest mascul  cu aspect fizic și comportamente grobiene . Lovitura scenelor o constituie constatarea că femeile se dedau cel mai adesea la astfel de orgii , de bună voie Emoji . Azi , narațiunea filmului ar fi considerată o atitudine de frondă  față de mișcarea me.too !

 

Sinopsis

Snaporaz .un bărbat  grizonat, de 50 de ani, se află într-un tren împreună cu soția sa și chiar în fața sa, o femeie foarte frumoasă, îi trezește cele mai senzuale gânduri. În numai câteva momente, pare să se înfiripe o idilă între cei doi, însă tânăra coboară din tren, iar Snaporaz o urmează și ajunge  în ”Orașul femeilor”. La fel ca ”Alice în țara minunilor”, el explorează un spațiu necunoscut, dar captivant. Eroul se trezește într-un hotel fantasmagoric, în care urmează să aibă loc o conferință  feministă. Dominat, hărțuit, transformat într-un obiect sexual, singura dorință a lui Snaporaz este aceea de a scăpa de-acolo în cel mai scurt timp. 

cite-femmes-large

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.