Zabriskie Point

*Zabriskie Point  cuprinde  într-un  film  tulburările societății americane ale anilor`70,chiar în momentul când acestea au loc, un contact direct cu realitatea, încât , putem considera  creația lui Antonioni o mărturie “pe viu”  .

*Zabriskie Point / Punctul Zabriskie este situat in partea de est a parcului Valea Morţii,din California si este cunoscut pentru peisajul erozional. Este compus din sedimentele din Lacul Furnace Creek, care s-a uscat cu 5 milioane de ani in urmă – cu mult inainte ca Valea Morţii să existe.Se spune că Valea Morţii poate fi cea mai senzorială experienţă trăită.
Locaţia a fost numită după Christian Brevoort Zabriskie, vicepreședinte și director general al Companiei Pacific Coast Borax, la inceputul secolului XX.

După ce ne-a pus sub lupă “the swinging London”   în  thriller-ul   metafizic   ” Blow Up”, acum i-a venit rândul Americii ,să fie disecată fără milă, într-un   road movie . Considerat un gen major al cinema-ului anilor`70 **road movie   a fost inspirat   de  romanul lui   Jack Kerouac ”On the road” / Pe drum” , considerat o Biblie a Generației Beat. Practic,  „Pe drum“ a definit o generație amplă, plecând de la beatnici,  până la hippies și călătorii psihedelice.  „Pe drum“ e o apologie a unui stil de viață alternativ, dezis de progresismul american, de ideea de bunăstare, securitate, consumerism și mentalitate șablonată, de origine capitalistă. Autorul susține o întoarcere la origini, la comuniunea cu natura, cu semenii, cu alcoolul, drogurile, cu toate elementele care potențează capacitățile și simțurile umane. Drumul poate însemna călătorie inițiatică

**Road  movie  este considerat și  echivalentul  modern al  westerului, în măsura în care se  ambiționează să refacă traseul pionierilor Vestului sălbatic, în măsura în care a face revoluție ar însemna reluarea istoriei S.U.A. de la origini. 

Tânărul cuplu nu se recunoaște în modelele propuse de societate și lasă totul în urmă pentru a rătăci hipnotic în deșert. speranța renașterii unei alte Americi  Astfel, el se  delimitează de violența și răceala urbană. Prima parte a filmului seamănă cu un reportaj : scena lungă a adunării generale  a studenților  care refuză societatea oprimantă și ale cărei elanuri de revoltă sunt reprimate cu brutalitate.

Sinopsis

Un tânăr,studentul Mark, asistă la revoltele studențești și la mișcările politice antirasiste Când în timpul confruntării cu poliţia,un tânăr de culoare este ucis,tânărul,acuzat,pe nedrept,de crimă, o ia la fugă.
O tânără ,Daria,secretara unui arhitect bogat , timorată, se refugiază de patronul ei și de societatea de consum și pornește într-o excursie în deșert.Cei doi se vor întâlni întâmplător.

O superbă scenă erotico-psihedelică în care cei doi se regăsesc pentru a se pierde mai mult, într-un paradis pierdut / regăsit. Scena cea mai frumoasă de amor în mijlocul naturii,din cinematografie. Muzica celor de la Pink Floyd este in ton!

Antonioni  aplică a sa estetică a dispariției ,vezi scena mimetismului care închide filmul Blow Up,fundamentală în cinema-ul modern prea puțin înțeles în epocă ,unii ne mai amintim de  perplexa primire a filmelor lui  Antonioni .  Finalul din Zabriskie Point este succesiune de distrugeri de clădiri și obiecte cotidiene, filmate cu încetinitorul,pe muzica halucinantă a celor de la Pink Floyd ,care constituie momente surprinzătoare și tulburătoare de poezie vizuală.
Zabriskie Point este, indiscutabil un film cult , un omagiu al cinemaului european adus tineretului american îndrăgostit de adevărata libertate:setea de ideal . Antonioni refuză codurile cinemaului hollywoodian clasic , deși putem recunoaște că le-a asimilat perfect,regăsim,de exemplu urme clare de Hitchcock .De altfel, profunda modernitate a lui Antonioni constă în totala libertate formală de a bascula de la colectiv și concret spre intim și abstract.

 

Prima parte a filmului este un denunț : scene lungi , prea trenante,-adunarea studențească,fuga lui Mark cu avionul  în culori hippies; partea a doua,are loc în deșert : liberi , fumează ,fac dragoste, discută sincer, fără constrângeri.
Antonioni,ca de obicei este foarte meticulos, nu trage nici o scenă la întâmplare
Destinul personajelor antonioniene este cel mai adesea singular :ca și fotograful din Blow Up, Mark și Daria au un parcurs gratuit pentru că evoluția lor este fără rost  în  contextul unei existențe absurde.
Poate mai puțin cunoscut decât Blow Up, filmul Zabriskie Point  este la fel de pătrunzător devenind un film emblematic al acelei epoci, pe care o acuză la sfârșitul anilor `60, prin ideologia hippie „flower power,”de puritanism și conformism.

 

Full movie

Bonus, Pink Floyd

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.