The King / Regele (2019)

Regizorul David Michôd propune în rolul unui personaj istoric (Henric al V-lea, rege al Angliei între 1413 și 1422) un actor tânăr, aproape un puștan, ce reușește să aducă o viziune proaspătă – chiar dacă ușor prea seacă la început, și aparent fără greutate. Este vorba de actorul american Timothée Chalamet, nepot al regizorului Rodman Flender (unchi) și al scenaristului Harold Flender (bunic maternal) care se achită în final de sarcina destul de dificila pe care o presupune acest rol.

Henry_V_of_EnglandÎl veți vedea anul viitor ca Paul Atreides în mult-așteptatul „Dune” al lui Denis VilleneuveRevenind la Regele, tema filmului pare a fi maturizarea forțată a tânărului rege – bine intenționat, dar naiv și destul de ușor de influențat – dar subiectul istoric este doar un pretext al filmului, mai puțin important aici. De fapt, nu ar fi exclus chiar să asistăm la o rescriere deformată a istoriei, pentru că în realitate, Henric V a jucat un rol esențial în guvernarea regatului englez la la începutul secolului al XV-lea.

k3Singura realitate istorică pe care se bazează filmul este că prin 1411, cu doi ani înainte de moarte, tatăl său Henric al IV-lea îl înlătură din consiliul regatului, din motive rămase obscure. Pe această pagină obscură a istoriei marșează regizorul-scenarist împreună cu actorul-scenarist Joel Edgerton, ultimul rezervându-şi şi cel mai interesant rol din film, cel al mareşalului de război John Falstaff. În distribuţia filmului găsim şi alte nume cunoscute, precum Lily-Rose Depp, tânăra fiică a lui Johnny Depp, cu un mic rol pe final, în care reușește să impresioneze. 

k1The King este frumos filmat, în special cadrele largi de exterior ajutând cinematografia să iasă în evidență, alături de coloana sonoră puternică, prezentă și bine utilizată. Datorită acestor atu-uri, povestea istorică devine pe alocuri chiar captivantă, cât de cât credibilă, ținând spectatorul atent, chiar dacă filmul trece  peste două ore.

Acest neajuns nu se simte însă, datorită tensiunii care crește într-un ritm susținut și datorită finalului modern, ușor imprevizibil. Chiar dacă sunt parți din film prea actuale pentru a fi credibile, cum ar aspectul și comportamentul personajelor, acestea nu fac decât să sublinieze faptul că asistăm de fapt la o fantezie istorică, în care încercăm să re-interpretăm modern niște timpuri care, la urma-urmei, ne sunt inaccesibile.

Un comentariu la &8222;The King / Regele (2019)&8221;

  1. Printul Hal a fost un adolescent petrecaret; asta-i fapt istoric. Fara indoiala a avut o gramada de tovarasi de betie, dar Falstaff este plasmuirea lui Shakespeare. In piesele lui Shakespeare – lectura obligatorie in facultate 🙂 – Falstaff a fost un las. Dar un las tare simpatic. Sincer, este personajul meu shakespearian preferat. In concluzie, ma bucur ca l-au scos erou in film.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.