Serenity – Calmul dinaintea furtunii, 2019

„Serenity” / Calmul dinaintea furtunii este un psiho-thriller fantastic terminat în 2019 de scenaristul și regizorul Steven Knight. Knight este scenaristul  tuturor  filmelor sale iar, cu scenariul filmului  Dirty Pretty Things (2002) a fost nominalizat la Oscar de Academy Award for Writing Original Screenplay și BAFTA Award for Best Original Screenplay. Revenind la Serenity, în rolurile principale joacă actorii Matthew  McConaughey, Anne Hathaway, Jason Clarke, Djimon Honsou și încă splendida  Diane Lane, într-un rol atipic pentru ea.

La început, filmul încântă mai ales cu ambianța paradisiacă creată prin imagini superbe: imensitatea albastră cu aparența unui  infinit, afișează cu ostentație urzeala visului, zoom-urile asupra detaliilor și planurile largi ale mării și cerului,  decorurile simple și atrăgătoare, casele pe piloni, stâncile, sătucul turistic – recreează specificul unei  insule  pescărești cu orgoliul și  încrâncenarea căpitanului de vas  pescăresc Baker Dill de a prinde cel  mai mare ton din zonă;  de aceea organizează pe vasul său concursuri  de pescuit pentru  turiștii  care doresc să trăiască  momente  palpitante.

Presupuneam că subiectul  va fi ceva asemănător cu acela al revanșei  lui  Ahab versus Moby Dick. Nuuu, au urmat clipe de plictiseală, până când ne trezim că, de fapt, povestea  a luat o  turnură  neașteptată,  într-o realitate paralelă sau consecutivă (?), odată cu apariția lui Karen,  fosta soție a lui Dill, care  îl  imploră pe  acesta s-o salveze pe ea și pe fiul lor, Patrick, de violența actualului soț, Frank. Dill este copleșit de amintiri  dureroase și chinuit de  faptul că trebuie să ia o decizie importantă. Oricum,  datele scenariului par schimbate: acțiune, violență, momente  pasionante și  pasionale care duc la un final neașteptat!

După acest  twist, intriga pare să devină ridicolă, ceea ce duce la pierderea forței narative de până atunci, dar tematica  complexă  (violența  în familie, refugiul  copiilor abuzați în spațiul virtual, conflictele  interioare  legate de a decide cu maximum de responsabilitate), chiar dacă nu face din „Serenity”  o capodoperă,  pentru mine a meritat să-l vizionez!

Filmul (des)considerat de o mare parte  a criticii  americane drept cel mai  prost din 2019, a fost blamat și de mulți spectatori care probabil și-au  pierdut  răbdarea  la început și, ori  nu s-au mai  uitat  la film, ori  s-au  dedat  ronțăitului de pop-corn.  Nu afirm că e o capodoperă, dar am văzut multe  filme mult mai slabe şi premiate, nu cu Zmeura de aur.

Acum,  după  spoilăreală, vă ofer și două din  indiciile  ascunse  (și nu prea), care ne scapă dacă nu suntem atenți: protagoniştii suntde fapt personajele unui joc video iar personajul  Backer Dill  este, de fapt, tatăl decedat al  băiatului care a creat jocul. Despre film au mai scris Lucian aici și Marius pe dincolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.