Joker (2019)

Filmul Joker este acum pe buzele celor mai mulți  cinefili pentru că ne atrag paradoxurile și, mai ales, personajele negative – care sunt de obicei  mult  mai complexe decât cele  pozitive, mai  fascinante  în evoluția lor . Înainte de a face o scurtă avanpremieră a celui mai recent film cu Joaquin Phoenix, aș dori să prezint câte ceva despre originea personajului, devenit celebru erou de benzi desenate, şi abia mai apoi de cinema.

Personajul Joker a fost inspirat ca  fizionomie și caracter  de  personajul  grotesc   Gwynplaine, mutilat la gură (ca să pară că râde mereu) din romanul baroc, istoric,  politic, filozofic și poetic Omul care  Râde din 1869, de Victor Hugo. Povestea  acestuia  a fost ecranizată  prima dată în 1928, sub titlul: ” The Man Who Laughs” regizat  de  Paul  LeniMachiajul  actorului  Conrad  Veidt  în rolul principal a inspirat , mai târziu, cea mai circulată imagine a lui Joker.

Vă  mai amintiti  de atacul  armat comis  în 2012   în timpul  proiecţiei  peliculei  ”The Dark Knight Rises ” de  Christopher Nolan  în Aurora, Colorado,   soldat  cu 12 morţi  şi 70  de răniţi? Înainte chiar de a fi  lansat  pe marile ecrane, ”Joker” s-a aflat  în centrul  unei  polemici declanşate în Statele Unite,  anumite voci  exprimându-şi  îngrijorarea că filmul ar putea incita la violenţă, invocând empatia cu care  regizorul  Todd  Phillips  şi-ar trata eroul:  „Toate personajele pe care Joker  le ucide  în acest film  sunt oameni care, în mintea sa, i-au făcut rău.  Nu ucide  la întâmplare” Emoji

Joker” (2019),  în regia lui  Todd  Phillips, a avut premiera la 31 august  în cadrul Festivalului  de  Film de la Veneţia, unde  a fost  recompensată cu marele premiu, Leul de Aur. Se pare că personajul  lui  Phoenix este o varianta deviată de la renumele său de erou; este tragedia  plină de realism a lui  Arthur Fleck,  exponentul unei societăți lipsite  de compasiune și  empatie; este originea, parcursul  traumelor și avatarurilor bărbatului devenit un sociopat, de un sadism feroce. 

SinopsisÎn anii `80 , în Gotham, Arthur Fleck, un comic este agresat în timp ce rătăcește, deghizat în clovn, pe străzile orașului. El suferă din copilărie de tulburări  psihice care-l determină să râdă adesea, fără motiv; dimpotrivă, el resimte o adâncă tristețe în viața sa și acceptă orice job ca să se poată întreține pe el și pe mama sa.  Dorința  lui arzătoare este să  devină umorist,  pentru a face „oamenii să zâmbească în această lume sumbră și rece” , după spusele mamei sale. Dispretuit de toți, batjocorit, el se scufundă în demență și devine Joker, un ucigaș foarte periculos.

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Casting –  Joaquin Phoenix, Robert De Niro  (Franklin), Zazie Beetz, Frances Conroy,  Marc Maron, Bill Camp, Glenn Fleshler, Shea Whigham, Brett Cullen, Douglas Hodge,  Josh Pais

Un comentariu la &8222;Joker (2019)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.